Králík na hořčici, cibuli a bílém víně

U nás v rodině máme králíka moc rádi. Jako klasiku na smetaně, anebo v této variantě s hořčicí, cibulí a bílým vínem. Člověk by řekl, že z tam mála ingrediencí to není žádné vaření, ale právě v té jednoduchosti je krása tohoto jídla. Pokud vybere kvalitní suroviny, tak s touto úpravou králíka rozhodně nešlápnete vedle. Takto upravený králík se skvěle hodí k bramborovému knedlíku a smetanovému špenátu.

Králík na hořčici, cibuli a bílém víně

Počet porcí: 4-5

Doba přípravy: 1 hodina 45 minut

Ingredience:

  • 1 celý králík (již naporcovaný na jednotlivé porce)
  • 2 středně velké cibule
  • 3-4 lžíce hořčice
  • hrubozrnná sůl
  • vícebarevný pepř
  • špek (na prošpikování králíka)
  • 3 stroužky česneku
  • 1-2 dcl suchého bílého vína
  • 2-3 lžičky provensálského koření

Postup:

Naporcované části králíka nejdříve prošpikujeme špekem, a potom nasolíme a opepříme. Zbytek špeku doporučuji pro chuť dát i do základu. Takto připravené kousky králíka potřeme hořčicí a necháme chvilku marinovat. Mezitím si nakrájíme cibulku a česnek. Po přípravě surovin na rozpáleném oleji zatáhneme ze všech stran marinovaného králíka, kterého si pak vyndáme z pekáče na stranu. Na výpeku orestujeme dozlatova cibulku a česnek a na závěr přidáme provensálské koření. Necháme trochu rozvonět a podlijeme základ bílým vínem a trochu povaříme, abychom odvařili alkohol. Následně do základu vložíme nazpět porce králíka a dle potřeby podlijeme vodou. Následně v přiklopeném pekáči pečeme na 180 °C cca hodinku až 1 hodinu 20 minut, to záleží na velikosti králíka. Po hodince dle potřeby opět podlijeme vodou, odklopíme a následně dáme na barvu dopéct.

U nás podáváme v oblíbené kombinaci se smetanovým špenátem a domácím bramborovým knedlíkem.

V případě, že řešíte alergii či intoleranci na lepek a bílkovinu kravského mléka, bude tato podoba jídla v kombinaci s bramborem a na smetanový špenát použijete rostlinou smetanu a pochutnáte si zaručeně stejně dobře.

  

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *