Polévka z kořenové zeleniny

Polévka z kořenové zeleniny se u nás vaří poměrně často. Kořenovou zeleninu totiž mám doma pořád. Podle mě je to základ kuchyně a i s málem se dá vykouzlit chutné jídlo. Tato polévka je rychlá, jednoduchá a co je hlavní, rodině moc chutná.

Polévka z kořenové zeleniny

počet porcí: 4

doba přípravy: 20 minut

Ingredience:

  • 4 mrkve
  • 2 petržele
  • 1/4 celeru (nebo lze použít 3 řapíky celeru)
  • 1 střední cibule
  • olej
  • hrubozrnná sůl
  • vícebarevný pepř
  • 2 kuličky nového koření
  • 2 bobkové listy
  • 2 lžíce sušené kořenové zeleniny
  • 750 ml vývaru
  • 100 ml smetany (použila jsem sójovou)

Postup:

Na oleji osmahněte cibulku a až zesklovatí tak i všechnu zeleninu, nakrájenou na stejně velké kostky (mrkve, petržel, celer), přidejte koření (nové koření, bobkový list, sušenou kořenovou zeleninu) nejlépe zabalené do gázy zavázané nití, abyste nemuseli koření z polévky složitě lovit. Podlijte vývarem, tak aby byla zelenina ponořená, ale ne více a nechte vařit cca 15 minut (do změknutí zeleniny).

Po změknutí zeleniny vyndejte koření (můžete si odebrat trochu, já ji používám na dozdobení), přidejte sůl, pepř a zeleninu rozmixujte tyčovým mixérem do hladkého krému. Přidejte smetanu na zjemnění a nechte provařit. Pokud je třeba tak dochutíme solí či pepřem.

  

 

 

 

 

 

 

 

 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *