Dýňovo mrkvový quiche

Už dlouho jsem chtěla vyzkoušet quiche, ale pořád jsem se nemohla rozhodnout jakou náplň mám zvolit. V obchodě mi padla do oka dýně a jelikož miluji dýni v jakékoliv podobě, bylo rozhodnuto. Zvolila jsem kombinace dýně a mrkve a s výsledkem jsem byla moc spokojená.

Dýňovo mrkvový quiche

počet porcí: koláčová forma o průměru 26cm

doba přípravy: 40 minut + 30 minut chlazení těsta

Ingredience:

těsto:

  • 150g špaldové mouky (typ 630)
  • 75 g studeného másla
  • 1 žloutek
  • 2-3 lžíce studené vody
  • sůl

náplň:

  • 1/2 střední dýně hokaido
  • 2 velké mrkve
  • 1 lžička sušeného tymiánu
  • 2 vejce
  • 250 ml smetany 30%
  • 1 lžíce hrubozrnné hořčice
  • 80 g tvrdého sýra
  • sůl
  • pepř
  • případně dýňová semínka na posypání hotového koláče (nemusí být)

Postup:

Nejprve si připravíme těsto. Mouku rychle propracujeme s máslem, žloutkem, solí a studenou vodou. Propracujeme v hladké těsto, zabalíme ho do potravinové folie a dáme na cca 30 minut do lednice.

Mezitím si připravíme náplň. Nakrájíme si dýni a mrkev (cca 3/4 množství) na kostičky a část si necháme navrch quiche, tuto část (cca 1/4) si nakrájíme na plátky. V míse si rozmícháme smetanu, vejce, sůl, pepř, hořčici, tymián a nastrouhaný sýr. Koláčovou formu vyložíme pečícím papírem. Těsto si rozválíme na velikost koláčové formy a vložíme ho do formy. Na těsto dáme kostičky mrkve a dýně a přelijeme smetanovou směsí. Navrch quiche dáme plátky mrkve a dýně a dáme péct do předehřáté trouby na 220 stupňů a pečeme cca 40 minut. Hotový koláč může pak posypat opraženými dýňovými semínky.

   

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *