Už dlouho jsem chtěla vyzkoušet quiche, ale pořád jsem se nemohla rozhodnout jakou náplň mám zvolit. V obchodě mi padla do oka dýně a jelikož miluji dýni v jakékoliv podobě, bylo rozhodnuto. Zvolila jsem kombinace dýně a mrkve a s výsledkem jsem byla moc spokojená.
Dýňovo mrkvový quiche
počet porcí: koláčová forma o průměru 26cm
doba přípravy: 40 minut + 30 minut chlazení těsta
Ingredience:
těsto:
- 150g špaldové mouky (typ 630)
- 75 g studeného másla
- 1 žloutek
- 2-3 lžíce studené vody
- sůl
náplň:
- 1/2 střední dýně hokaido
- 2 velké mrkve
- 1 lžička sušeného tymiánu
- 2 vejce
- 250 ml smetany 30%
- 1 lžíce hrubozrnné hořčice
- 80 g tvrdého sýra
- sůl
- pepř
- případně dýňová semínka na posypání hotového koláče (nemusí být)
Postup:
Nejprve si připravíme těsto. Mouku rychle propracujeme s máslem, žloutkem, solí a studenou vodou. Propracujeme v hladké těsto, zabalíme ho do potravinové folie a dáme na cca 30 minut do lednice.
Mezitím si připravíme náplň. Nakrájíme si dýni a mrkev (cca 3/4 množství) na kostičky a část si necháme navrch quiche, tuto část (cca 1/4) si nakrájíme na plátky. V míse si rozmícháme smetanu, vejce, sůl, pepř, hořčici, tymián a nastrouhaný sýr. Koláčovou formu vyložíme pečícím papírem. Těsto si rozválíme na velikost koláčové formy a vložíme ho do formy. Na těsto dáme kostičky mrkve a dýně a přelijeme smetanovou směsí. Navrch quiche dáme plátky mrkve a dýně a dáme péct do předehřáté trouby na 220 stupňů a pečeme cca 40 minut. Hotový koláč může pak posypat opraženými dýňovými semínky.