Švestkové clafourtis

Clafoutis to je ovocný koláč, který pochází z kraje Limousin, ze samého centra Francie. Příjemně vás překvapí svojí vláčnou konzistencí, která se lehce blíží pudinku. Těsto se podobá tomu na palačinky a na rozdíl od bublaniny se v Clafoutis dává ovoce do pečící mísy jako první. Oproti bublanině je také clafoutis jemnější a lákavější. Díky zásobě švestek jsem udělala švestkové clafoutis.

Švestkové clafourtis

Počet porcí: koláčová forma o průměru 28 cm

Doba přípravy: 50 minut

Ingredience:

  • 500 g švestek (vypeckované, přepůlené)
  • 115 g špaldové mouky (typ 630) (lze použít klasickou hladkou)
  • špetka soli
  • 60 g třtinového cukru
  • 3 vejce
  • 290 ml mléka
  • 40 g tuku (Hera máslová) + tuk na vymazání formy
  • strouhaný kokos na vysypání formy (nebo hrubá mouka)
    1 polévková lžíce třtinového cukru
  • 1 lžička mleté skořice

Postup:

Nejprve si předehřejte troubu na 180 °C. Koláčovou formu si vymažeme tukem a vysypeme strouhaným kokosem a rovnoměrně do ní rozmístíme švestky.
V jedné míse si smícháme prosátou mouku a sůl a přidáme cukr. V další míse vyšleháme vejce s mlékem, povoleným tukem a skořicí a přimícháme k mouce. Výsledná konzistence těsta by se měla podobat husté smetaně. Směsí zalijeme ovoce v zapékací nádobě a pečte pomalu cca 40 minut, dokud není koláč nadýchaný a zlatavý. Servírovat můžeme se šlehačkou, vanilkovou zmrzlinou nebo zakysanou smetanou.

Inspirace: http://prozeny.blesk.cz/clanek/pro-zeny-recepty/270283/svestky-kam-se-podivas-vyzkousejte-5-netradicnich-receptu.html?utm_source=prozeny.blesk.cz&utm_medium=copy

   

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *