Batátová polévka s opečenou cizrnou

U nás doma se prostě hustá zeleninová polévka neztratí, a protože je tolik druhů zeleniny je velkou výhodou, že je pokaždé jiná. Podmínka je, ale pořád stejná. Prostě v ní musí „stát lžíce“. Další v řadě hustých zeleninových polévek je batátová pro děti s opečenou cizrnou, pro rodiče ještě k chilli papričkou, aby měla ten správný říz.

Batátová polévka s opečenou cizrnou

počet porcí: 4-5

doba přípravy: 20 minut

Ingredience:

  • 650 g batátů (3 střední batáty)
  • 100g uvaření cizrny (vařená ze sklenice např. Alnatura)
  • 1 střední cibule
  • 1 stroužek česnek
  • 1/2 lžičky kurkumy
  • olej
  • hrubozrnná sůl
  • vícebarevný pepř
  • cca 800 ml zeleninového vývaru
  • cca 200 ml smetany (použila jsem sójovou Alpro)
  • 1 chili paprička (pro ty, co mají rádi v polévce něco pálivé, pro děti nedávám)
  • koriandr na dozdobení

Postup:

V hrnci si na troše olejem zesklovatíme najemno nakrájenou cibulku a po chvíli přidáme česnek a zarestneme. Poté přidáme oloupané a nakrájené batáty a kurkumu, zalijeme vývarem, jen tak aby byly batáty ponořené. -Osolíme a opepříme. Vaříme cca 10 minut (do změknutí).

Mezitím si připravíme cizrnu. Necháme ji okapat přes sítko. Na pánev dejte trochu oleje a jakmile je rozehřátý, vsypejte cizrnu, osolte a opepřete a opékejte dokřupava zhruba 4–6 minut.

Do polévky přidejte část opečené cizrny (cca 1/2 množství) a vše rozmixujte tyčovým mixérem dohladka. Do polévky přidáme smetanu a provaříme. Pokud je třeba polévku ještě rozředit tak přidejte o něco více smetany (popřípadě pokud vám zbyl vývar) a chvíli povařte. Polévku podávejte společně s opečenou cizrnou a posypanou koriandrem a nasekanou chilli papričkou.

  

 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *