Batátovo mrkvové karí s cizrnou

Mám ráda karí, je možné jej vařit na sto a jeden způsob a přitom vám nikdy nezevšední. Při jeho vaření se skvěle upotřebí zelenina, kterou doma zrovna máte, ale padla volba na batáty a mrkev. Jako speciální přísadu jsem měla kari pastu přímo z Thajska a musím říci, že měla opravdu grády.

Batátovo mrkvové karí s cizrnou

Počet porcí: 4

Doba přípravy: 30 minut

Ingredience:

  • 2 větší batáty
  • 4mrkve
  • 1 sklenice vařené cizrny (Alnarura)
  • 1 střední cibule
  • 2 stroužky česneku
  • ½ lžíce kari pasty
  • 2 lžičky koření garam masala
  • 400 ml zeleninového vývaru
  • 150 ml rostlinné smetany (používám sójovou)
  • Hrubozrnná sůl
  • Vícebarevný pepř
  • Hrst čerstvého koriandru
  • Olej

Postup:

Nejprve si nachystáme zeleninu. Cibuli si oloupeme a nakrájíme na kostičky. Stejně tak i česnek. Nakonec si nachystáme batáty a mrkev, vše oloupeme a nakrájíme na stejně velké kostky.

V hrnci si na oleji zesklovatíme cibulku a pak k ní přidáme česnek, kari pastu a koření garam masala. Vše krátce orestujeme. Nezapomeneme stáhnout trochu plamen, aby se nám směs nepřipálila. Koření se krásně rozvoní a směs obalí. Poté chvíli přidáme batáty a mrkev (lehce osolíme, opepříme) a promícháme, lehce zarestneme a zalijeme vývarem (jen tolik, aby byla zelenina lehce ponořená). Vaříme do polozměknutí zeleniny cca 10 minut (záleží na jak velké kostky jsme si ji nakrájeli). Ke konci vaření přidáme smetanu a provaříme, nevadí pokud se nám batáty mírně rozvaří, protože nám karí krásně zahustí.Na úplný konec pak přidáme scezenou, uvařenou cizrnu a necháme prohřát.

Nakonec karí dochutíme solí a pepřem a nasekaným koriandrem.

 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *