Boloňská omáčka

Boloňská omáčka je taková klasika. U nás doma jsme si ji doslova „vymazlili“. Vždy když se u nás vaří, tak je to z dvojité dávky, aby se mohla použít jak na těstoviny, tak třeba i do lasagní a pokud přeci jen zbude, tak se zamrazí, a když potřebuji rychle něco připravit, tak ji mám vždy po ruce. Doporučuji vám při výběru červeného vína nešetřit, jeho kvalita se vám promítne i do výsledné chuti omáčky.

Boloňská omáčka

Počet porcí: 5

Doba přípravy: 30 minut příprava + 2 hodiny vaření

Ingredience:

  • 500 g mletého masa (hovězího)
  • 1 větší bílá cibule
  • 3 mrkve
  • 1,5 stonku řapíkatého celeru
  • 3 stroužky česneku
  • 1 plechovka drcených rajčat
  • 3 dcl kvalitního červeného vína
  • 1 lžíce třtinového cukru
  • Hrubozrnná sůl
  • Vícebarevný pepř
  • Olivový olej
  • 2 lžičky tymiánu
  • 1,5 dcl  smetany (já použila rostlinnou)

Postup:

Nejprve si očistíme mrkev a řapíkatý celer a nakrájíme na malé kostičky. Následně nasekáme česnek najemno a stejně tak nakrájíme i cibulku.

Na rozpáleném olivovém oleji jemně orestujeme mrkev, cibulku a řapíkatý celer a pak přidáme nakrátko česnek. Přidáme mleté maso, které orestujeme společně se zeleninou. Osolíme a opepříme, nejlépe i zeleninový základ samostatně. Po zarestování přidáme rajčata, tymián a dle potřeby dochutíme třtinovým cukrem. Potom podlejeme červeným vínem a podusíme, za občasného promíchání vaříme na mírném ohni nejméně hodinu a půl (je třeba, aby se vyvařil alkohol). Na závěr přidáme na zjemnění sójovou smetanu a krátce povaříme.

Tuto omáčku je možné podávat na těstoviny nebo ji použít do lasagní. U nás se dělá z dvojité dávky, protože zbytek si pak dávám do mrazáku a pak jako když ji najdu.

  

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *