Bramborové halušky s kedlubnovým zelím a šunkou od kosti

Rodina rozhodla, že má chuť na halušky. Máme je rádi a dnes jsem měla krásné kedlubny, tak jsem se rozhodla, že místo klasického zelí bude zelí kedlubnové. U dětí je oblíbenější než to klasické, tak nebylo třeba se dvakrát dlouho rozhodovat. Dali jsme se tedy do přípravy této dobroty a vylepšili si ji dozlatova opraženou šunkou od kosti.

Bramborové halušky s kedlubnovým zelím a šunkou od kosti

Počet porcí:4

Doba přípravy: 30 minut

Ingredience:

Halušky:

  • 750 g brambor
  • 200-250 g mouky (v poměru 1:1 mouka hladká špaldová typ 630 + polohrubá)
  • 1 vejce
  • hrubozrnná sůl

Kedlubnové zelí:

Postup:

Nejprve si připravíme kedlubnové zelí. Kedlubny si  oloupeme a na hrubém struhadle nastrouháme. Použijeme  i pár listů z kedlubny, které si nasekáme a dáme stranou, použije je na závěr do zelí a pak i na ozdobu. Na oleji si zesklovatíme najemno nasekanou jarní cibulku, přidáme nastrouhané kedlubny a najemno nastrouhanou syrovou bramboru, ta nám zelí zahustí. Posypeme kmínem a lehce osolíme. Přidáme trochu vody a podusíme do měkka cca 10 minut. Na závěr přidáme umeocet a pokud je třeba i trochu cukru. Na závěr vmícháme nasekané listy kedlubny, promícháme, ale už nevaříme.

Halušky si připravíme tak, že brambory nastrouháme najemno, vymačkáme a slijeme přebytečnou tekutinu. Poté osolíme, přidáme vejce a přisypáváme mouku, tak aby vzniklo řidší těsto. Celkové množství mouky pak záleží na savosti brambor. V hrnci si přivedeme k varu vodu, kterou osolíme a pomocí speciálního sítka na halušky, jím směs bramborového těsta vařečkou protlačujeme. Poté halušky ve vroucí vodě zamícháme a necháme vařit ještě cca 3-5 minut po vyplavání, vybereme je pak sítkem a dáme do mísy.

Souběžně si na pánvi rozehřejeme tuk, na kterém si do zlatova osmahneme na kostičky nakrájenou šunku od kosti.

Vezmeme si velkou mísu a smícháme v ní halušky se zelím a osmahnutou šunkou.  Podáváme ozdobené nasekanými lístky kedlubny.

  

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *