Bramborovo batátové šišky se skořicovo ořechovou strouhankou

Sladké obědy nejsou u nás zrovna dvakrát oblíbené, ale u jednoho je to tak říkajíc sázka na jistotu. Pokud má syn možnost výběru jídla, tak to jsou vždy bramborové šišky či noky. Když chci zajímavější verzi přidám batáty a polentu, ale dají se udělat jako stará dobrá klasika. Nejoblíbenější jsou se strouhankou, trochou cukru a rozpuštěným máslem. O krapet lepší chuť budou mít, když do strouhanky přidáte skořici a nasekané ořechy.

Bramborovo batátové šišky se skořicovo ořechovou strouhankou

počet porcí: 4

doba přípravy: 30 minut

Ingredience:

  • 600 g brambor (nebo 300 g brambor + 300 g batátů)
  • 300 g hrubé mouky (nebo 150 g mouky + 150 g polenty)
  • sůl
  • 1 vejce
  • 100 g nasucho opečené strouhanky
  • 80 g nasekaných vlašských ořechů
  • 80 g moučkového cukru
  • 1/2 lžičky mleté skořice
  • rozpuštěné máslo

Postup:

Brambory  a batáty (ty se budou vařit o něco méně) uvařte ve slupce  (cca 15-20 minut do měkka) a nechte je zcela zchladnout, oloupejte je a nastrouhejte na jemné straně struhadla. Poté k nastrouhaným bramborám a batátům přisypte mouku, polentu, sůl, přidejte vejce  a vše zpracujte do hladkého těsta. Poté z těsta válíme válečky, které nakrajíme na malé nočky či tvarujeme do šišek. Vařte ve vroucí osolené vodě dvě až tři minuty po vyplavání. Šišky sceďte. Na suché pánvi si lehce opražíme nasekané ořechy, jen tak než se rozvoní, pak přidáme strouhanku a skořici a opečeme. Hlídáme si, aby se nám směs nepřipálila.

Šisky pak servírujte zasypané opečenou strouhankou s ořechy a skořicí, cukrem a přelité máslem.

Z těsta se rovněž dají udělat taštičky plněné povidly. Nebo noky využít naslano jako přílohu.

  

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *