Carpaccio z červené řepy

Ne vždy je to o složitém vaří s velkým množstvím ingrediencí. Někdy je krása jídla v jeho jednoduchosti a souznění jednotlivých chutí. O tomto je toto jídlo. Červená řepa je skvělou surovinou na vaření. Využívám ji jak při vaření, tak i pečení. Dlouho jsem červenou řepu nemusela, ale když jsem poprvé ochutnala tuto podobu, tak mě vyloženě nadchla. Chuť červené řepy ve spojení s nasládlou chutí marinády a trochu štiplavou rukolou, jsou dle mého ideálním spojením.

Carpaccio z červené řepy

Počet porcí: 2-3

Doba přípravy: 20 minut (pokud máme řepu vařenou) jinak + 45 minut (vaření řepy)

Ingredience

  • 2 červené řepy
  • 1 balení mozzarely (125g) (pro výraznější chuť kozí nebo ovčí sýr)
  • salát rukola (balená ve vaničce)
  • hrst sekaných mandlí na posypání

marináda

  • 4-5 lžic olivového oleje
  • 1 lžíce medu
  • 1-2 lžíce vinného octa
  • 2-3 lžičky hrubozrnné hořčice

Postup

Řepy dáme do vody a vaříme cca 45 minut, aby zcela změkly. Pokud máte již uvařené, je to bod pro vás, protože se vám doba přípravy jídla podstatně zkrátí. Řepu necháme zchladnout a pak ji oloupeme a velmi ostrým nožem nakrájíme na velmi tenká kolečka, nebo jako já požijte škrabku na brambory, s ní to jde jedna dvě. Připravíme si marinádu, tj. v míse smíchejte olivový olej, med, vinný ocet a hrubozrnnou hořčici a do této směsi řepu naložíme. Čím déle, tím lépe, ale stačí i 20 minut. Pokud jste nedočkaví, tak řepu nakládat nemusíte, jen ji marinádou pokapete přímo na talíři. Na řepu pak rozprostřeme rukolu, na tu poskládejte marinovanou řepu a pokapejte směsí, ve které byla naložena a navrch dejte mozzarelu (nebo ovčí či kozí sýr) nakrájenou na plátky či natrhanou na středně velké kusy a opět pokapejte marinovanou směsí. Kdo by chtěl výraznější chuť sýra, tak doporučuji sýr kozí. Na závěr doporučuji posypat trochou sekaných mandlí.

  

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *