Chlupaté knedlíky s dušenou kapustou

Nejsou knedlíky jako knedlíky. U nás máme rádi spíše ty z brambor. Zkusila jsem tedy podobu chlupatých či střapatých knedlíků. Jejich střapatost či „chlupatost“ tkví v tom, že se do těsta z uvařených brambor přidává i nastrouhaná brambora syrová, která díky tomu udělá z obyčejného knedlíku právě střapatý. Tyto knedlíky se skvěle hodí ke všem pokrmům, kde byste využili klasické bramborové knedlíky či noky. Knedlíky se hodí jako příloha a skvěle chutnají právě i s dušenou kapustou.

Chlupaté knedlíky s dušenou kapustou

Počet porcí: 2-3

Doba přípravy: 30 minut

Ingredience:

  • 250 g vařených brambor (2 střední brambory)
  • 150 g syrových brambor (1 střední brambora)
  • 2 vejce
  • 120 g hrubé mouky + krupičky ( 60g + 60 g)
  • 1 malá kapusta
  • 200 ml vody
  • Hrubozrnná sůl
  • Vícebarevný pepř
  • 2 lžičky umeocta (nebo klasického octa)
  • 2 lžičky třtinového (klasického) cukru
  • 1 lžička celého kmínu
  • 4-5 plátků šunky od kosti (pokud někdo rád i nějaké to „maso“)
  • olej

Postup:

Nejprve si uvaříme brambory do měkka, zaleží na velikosti brambor, trvá to cca 10-15 minut. Necháme mírně chladnout. Poté je oloupeme a pomocí tlačidla na brambory protlačíme do mísy. Přidáme najemno nastrouhanou syrovou bramboru, vejce, sůl a přisypáváme mouku s krupičkou. Vznikne středně tuhá, lepivá směs. Do většího hrnce dáme vařit vodu a poté pomocí dvou lžic tvoříme větší noky (knedlíky). Vaříme v osolené vroucí vodě cca 5-6 minut po vyplavání na povrch. Poté knedlíky vyndáme. Díky syrové bramboře zůstanou knedlíky po obvodu jakoby střapaté, chlupaté, odtud jejich název. Můžete je využít jako přílohu všude tam, kde se hodí bramborové knedlíky nebo noky.

Já si je dala s dušenou kapustou. Je to jednoduché. Mezitím co se Vám vaří knedlíky, tak si nasekejte kapustu. Na pánvi si pak na troše oleje kapustu mírně osmahněte. Osolte, opepřete a přidejte kmín, poté podlijte trochou vody a nechte dusit, ale jen tak aby kapusta neztratila svoji křehkost, což bude trvat cca 5-8 minut. Poté už je dochutíme umeoctem (otcem) a případně cukrem. Pokud by někomu chybělo mase, je možné si na pánvi osmahnout na kostičky nakrájenou šunku od kosti.

  

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *