Chřestový koláč s kukuřicí a smetanovým sýrem

Je bez pochyb, že je sezóna chřestu. Dnes jsem se rozhodla využít chřest při přípravě slaného koláče. Základem bylo upravené těsto na pizzu a jako náplň jsem využila smetanový sýr a sýr cottage. Koláč je rychlý a lehký a kombinace chřestu s kukuřicí se ukázala jako dobrá volba.

Chřestový koláč s kukuřicí a smetanovým sýrem

počet porcí: koláčová forma o průměru 28 cm

doba přípravy: 45 minut

Ingredience:

těsto:

  • 150 g bílého jogurtu
  • 250 g špaldové mouky (200g typ 1050 + 50 g celozrnné)
  • 1 celé vejce
  • 1 polévková lžíce olivového oleje
  • 1 čajová lžička prášku do pečiva bez fosfátů
  • sůl

náplň:

  • 100g smetanového sýra (např. Palouček, Lučina)
  • 100 g cottage sýra
  • 2 lžíce bílého jogurtu
  • 250 g chřestu
  • 50 g kukuřice (mražené)
  • 1 balení mozzarely
  • sůl
  • pepř
  • olivový olej

Postup:

Smícháme si všechny ingredience na těsto. Těsto zpracujeme a vyválíme na tenký plát (do kruhu dle formy na koláč). Těsto je gumové, je tedy možné ho ve formě natvarovat jak potřebujeme. Těsto pak přendáme do formy.

Nejprve si připravíme sýrovou část náplně. V míse si smícháme smetanový sýr, sýr cottage a jogurt. Kukuřici pokud máme mraženou, tak necháme cca 5 minut povařit v osolení vodě. Na poslední 3 minuty přidáme chřest. Chřest jsme si pořádně omyli a odřízli zdřevnatělý konec. Chřest po uvaření přendáme do mísy s chladnou vodu a ledem. Poté jej osušíme na nakrájíme na plátky.

Na připravené těsto tak rozetřeme sýrovou směs. Na tu poklademe chřest a kukuřici. Poté mírně posolíme a opepříme a zakápneme olivovým olejem. Nakonec na koláč poklademe natrhanou mozzarelu a dáme péct do předehřáté trouby.

Pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů cca 30 minut. Koláč je skvělý teplý, ale stejně tak i když už vychladl.

   

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *