Cizrna s rajčaty a garam masala

Luštěniny jsou velmi zdravé, ale dle mého názoru v jídelníčku trochu opomíjené. Ráda zkouším nové kombinace a chutě a proto jsem zvolila kombinaci cizrny, rajčat a koření garam masala. Garam masala je směs koření připravovaná v jižní Asii, především Indii a Pakistánu. Je to směs koření plná chutí a vůní a určitě obohatí vaše kulinářské obzory.

Cizrna s rajčaty a garam masala

Počet porcí: 2-3

Doba přípravy: 30 minut

Ingredience:

  • 400 g cizrny (již vařená v nálevu např. Alnatura)
  • cca 500 g rajčat
  • 550 ml smetany na vaření (pro bezmléčnou variantu rýžovou nebo i kokosovou smetanu alpro)
  • 2 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 400 ml vývaru
  • 1 lžička  vinného octa
  • 1 lžička sladké papriky
  • 3 lžičky koření garam masala
  • 1 lžička mletého koriandru
  • 1-2 chilli papričky (pokud neradi pálivé tak dávat nemusíte)
  • 1 kus skořice
  • hrubozrnná sůl
  • čtyřbarevný pepř
  • olej
  • hrst čerstvého koriandru

Postup:

Ve vyšším hrnci rozehřejeme olej, přidáme oloupanou a nadrobno nakrájenou cibuli a česnek, mletou sladkou papriku, koření garam masala, koriandr a skořici a pomalu smažíme, až cibule změkne. Poté přidáme vinný ocet a spařená a oloupaná rajčata, které jsme nakrájeli na malé kousky. Vše zalijeme vývarem a přivedeme k varu, snížíme teplotu a dusíme za občasného míchání cca 10 minut.

Do směsi přidáme scezenou cizrnu, přimícháme smetanu (pokud máme rádi pálivou chuť tak přidáme nasekanou chilli papričku) a přivedeme opět zprudka k varu, snížíme teplotu a pomalu provaříme cca 5 minut. Ze směsi odstraníme celou skořici a podle potřeby ji dochutíme solí a pepřem. Na závěr přidáme nasekané lístky koriandru a promícháme (už nevaříme). Podáváme například s jasmínovou rýží.

 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *