Cizrnová polévka s červenou řepou

Už začíná období, kdy se nám zima dostává doslova pod nehty, a proto je třeba mít doma polévku, která nás nejen zasytí, ale především zahřeje. Luštěniny nám dodají potřebné bílkoviny, červená řepa jako zdroj zeleniny a koření nás uvnitř krásně zahřeje. Je to další polévka v naší oblíbené skupině polévek, v nichž „musí lžíce stát“.

Cizrnová polévka s červenou řepou

Počet porcí: 4

Doba přípravy: 15 minut (pokud máme uvařenou červenou řepu)

Ingredience:

  • 2 červené řepy (uvařené)
  • 160 g uvařené cizrny (používám již vařenou ve sklenici Alnatura) + 20 g k servírování
  • 1 bílá cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžička sušeného zázvoru (nebo cca 3 cm čerstvého)
  • 2 lžičky koření garam masala (lze nahradit kari kořením)
  • Hrubozrnná sůl
  • Vícebarevný pepř
  • 800 ml zeleninového vývaru
  • 100 ml smetany (použila jsem rýžovou)
  • Olej

K servírování: opečenou cizrnu

Postup:

Pokud máme uvařenou červenou řepu, je tato polévka doslova do pár minut. Proto doporučuji si červenou řepu připravit dopředu. Já ji vařím v tlakovém hrnci cca 30 minut.

Nejprve si tedy najemno nakrájíme cibuli a česnek. Ve vyšším hrnci si na oleji osmahneme nakrájenou cibuli a česnek a zasypeme kořením (zázvor, garam masala), poté přidáme na kostky nakrájenou červenou řepu a cizrnu, kterou jsme si předtím scedili. Vše zalijeme vývarem, osolíme a opepříme a necháme provařit, stačí jen chvíli nechat projít varem, tedy cca 5-10 minut. Poté polévku rozmixujeme tyčovým mixérem a na závěr zjemníme smetanou. Smetanu necháme provařit a poté polévku podáváme.

K podávání doporučuji opečenou cizrnu, kterou jsme si udělali tak, že  jsme si ji opekli na trošce oleje na pánvi do křupava.

  

 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *