Čokoládové cookies s ovesnými vločkami a banánem

Také milujete cookies jako já? Pro mě jsou to sušenky číslo jedna. Chtěla jsem si trochu pohrát s jejich složím a udělat je tak trochu zdravější. Jejich doplnění o ovesné vločky a banán jim na chuti neubralo ba naopak a vznikla tak i jejich bezlepková varianta, která nám moc zachutnala.

Čokoládové cookies s ovesnými vločkami a banánem

Počet porcí: 25 kusů (dle velikosti vykrajovátka)

Doba přípravy: 10 minut příprava těsta + chlazení (minimálně 2 hodiny) + 10 minut příprava sušenek +pečení cca 20 minut

Ingredience:

  • 150 g ovesných vloček jemně namletých (pro bezlepkovou variantu bezlepkových) + 50 g pohankové mouky (pokud neřešíte potravinovou alergii tak použijte 200 g např. špaldové mouky)
  • 100 g tuku (např. Hera)
  • 50 g třtinového cukru
  • 1/2 lžičky kypřicího prášku (bez lepku)
  • 2 zralé banány, rozmačkané
  • 50 g tmavé čokolády (70%), nasekané

Postup:

Utřete tuk s cukrem do pěny. Pak zašlehejte rozmačkané banány. Zvlášť promíchejte mouku (pohankovou + vločky jsem si najemno mixla tyčovým mixérem) a kypřicí prášek. Nasekejte čokoládu na malé kousky. Sypkou směs zamíchejte do „mokré“ hmoty. Udělejte z těsta bochánek a zabalte ho do potravinářské fólie a dejte na minimálně 2 hodiny do ledničky (čím déle, tím lépe).Předehřejte troubu na 170 °C a na plech dejte pečicí folii (papír)

Vyndejte těsto z ledničky, odstraňte fólii, těsto je samo o sobě lepivé, je dobré si silikonový plát nebo vál na kterém budete těsto válet dostatečně pomoučnit. První způsob přípravy sušenek je, že rozválíte těsto do placky o výšce cca 1cm (rozvaluji přes potravinovou fólii) a pomocí vykrajovátka (kolečka), vykrojte sušenky. Dejte na plech s pečící folií a pečte ve vyhřáté troubě na 170 stupňů cca 20 minut.

Druhá varianta zpracování je možná tak, že zpracované těsto vytvarujete do válečku, zabalíte jej do potravinové fólie a dáte jej vychladit. Po cca 2 hodinách pak váleček s těstem vyndejte a pomocí nože krájejte kolečka požadované tloušťky a tyto pak dávejte na plech vyložený pečícím papírem (fólii) a pečte na 170 stupňů cca 20 minut.

  

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *