Cuketová polévka s citrónovým tymiánem

Úroda cuket je opravdu veliká a jak je známo, cuketa se dá použít prakticky do každého jídla. Já jsem zvolila rychlé a efektivní zpracování velké cukety, a to na cuketovou polévku. Cuketa sama o sobě žádnou výraznou chuť nemá a tak to chtělo něco, čím bych tuto polévku ovoněla. Nejlepší způsobem byla bylinka, a to tymián, který mi roste na zahradě, ale tento tymián je trochu zvláštní je totiž citrónový a do této polévky se skvěle hodí.

Cuketová polévka s citrónovým tymiánem

Počet porcí: 4

Doba přípravy: 30 minut

Ingredience:

  • 1 velká cuketa (nebo 2 malé)
  • 2 středně velké brambory
  • 4 snítky citrónového tymiánu (nebo klasického, můžete použít i sušený)
  • 1 cibule
  • olej
  • 2 stroužky česneku
  • cca 700 ml vývaru (zeleninového)
  • hrubozrnná sůl
  • vícebarevný pepř

Postup:

Cuketu si omyje a oddělíme cca ¼. Dáme ji stranou, protože z ní budeme dělat cuketové chipsy. Jinak zbytek cukety nakrájíme na kostičky. Brambory si oloupeme a také nakrájíme na kostičky. Cibuli nakrájíme na kostičky a oloupeme si stroužky česneku. V hrnci si na troše oleje osmahneme nakrájenou cibulku, česnek a snítky tymiánu. Poté přidáme na kostičky nakrájené brambory a cuketu, mírně osmahneme a pak zalijeme vývarem. Osolíme a opepříme a vaříme do změknutí brambor. Poté vyndáme zbylé větvičky tymiánu a vše pomocí tyčového mixéru pomixujeme dohladka. Pokud je třeba tak ještě dosolíme či dopepříme. Ze zbytku cukety jsme si nakrájeli na tenké plátky chipsy a na pánvi si je na troše oleje opečeme. Trochu posolíme a opepříme. Cuketovou polévku podáváme s cuketovými chipsy.

Inspirace: https://www.albert.cz/recepty/cuketova-polevka

  

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *