Cuketovo polentový koláč

Pokud jde o polentu tak je to u nás v rodině půl na půl. Polovina rodiny ji má ráda a polovina ji prostě nemusí. Zkusila jsem ji tedy využít trochu jinak, a to ve formě základu slaného koláče. Výsledek byl pro mě uspokojivý, protože ji druhá polovina rodiny tedy vzala na milost. Na koláč si pak může každý dát, co má rád.

Cuketovo polentový koláč

Počet porcí: koláčová forma o průměru 28 cm

Doba přípravy: 40 minut

Ingredience:

  • 50 g instantní polenty
  • 150 ml zeleninového vývaru
  • hrubozrnná sůl
  • pepř barevný celý
  • 1 střední cuketa
  • 2 vejce
  • 1 malá cibule
  • 1 stroužek česneku
  • olej
  • 1 lžička bazalky
  • 1 lžička oregana
  • 100 g sýra (já použila veganský tedy vhodný při abkm, jinak lze použít např. gouda)

Postup:

Nejprve si uvaříme polentu. Vývar si nalijeme do hrnce a zahřejeme do varu. Poté do něj vsypeme polentu a vaříme cca 2 minuty. Polentu osolíme, opepříme a zamícháme do ní  bazalku a oregano. Cibuli a česnek si nasekáme najemno a na troše oleje si je zesklovatíme. Poté přidáme cibuli a česnek do polentové směsi. Cuketu si omyjeme (přibližně čtvrtku dáme stranou) a zbytek nastrouháme na hrubém struhadle. Přibližně polovinu množství sýra si také nastrouháme na hrubém struhadle. Opět cuketu a sýr přidáme do polentové směsi. Nakonec vmícháme vejce. Dobře promícháme, a pokud je třeba tak dochutíme solí a pepřem.

Koláčovou formu si vyložíme pečícím papírem a polentovou směs do ní přendáme. Na polentovou směs pak poklademe na kolečka nakrájený zbytek cukety a navrch posypeme zbývajícím sýrem.

Koláč pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů cca 25-30 minut. Poté necháme vychladnout a nakrájíme. Můžeme podávat teplé (v této podobě je koláč výborný, ale hůře s jednotlivými kousky manipuluje) nebo i studené.

   

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *