Cuketový chlebíček se švestkami

Cuketa je univerzální zelenina, dá se použít jak při klasickém vaření, tak i při pečení. Díky cuketě nejsou pak moučníky suché, ale vláčné. Protože jsem měla doma ještě zbytek švestek, využila  jsem je i při přípravě tohoto moučníku. V období, kdy je cuket všude plno, je to další recept, kde se najde její využití.

Cuketový chlebíček se švestkami

Počet porcí: forma na biskupský chlebíček o rozměrech (31 x 12 x 7 cm)

Doba přípravy: 60 minut

Ingredience:

  • 180 ml podmáslí (nebo kefíru, acidofilního mléka)
  • 350 g špaldové mouky (typ 630)
  • 450 g cukety
  • 2 vejce
  • 120 g  třtinového cukru
  • 120 g tuku (Hera máslová)
  • cca 10 kusů švestek
  • 2 lžičky skořice
  • ½ lžičky muškátového oříšku
  • 1 ½ lžičky jedlé sody
  • ½ lžičky prášku do pečiva bez fosfátů
  • špetka soli

Postup:

Troubu si předehřejeme  na 180 stupňů. Švestky si umyjeme , vypeckujeme a rozkrájíme na čtvrtky. V míse si smícháme prosátou mouku, koření (skořici, muškátový oříšek), sodu, prášek do pečiva, sůl. V druhé míse si vyšleháme cukr s vejci, přidáme povolený tuk a podmáslí. Prošleháme a pomalu přisypáváme sypkou směs. Nakonec přidáme na jemno nastrouhanou cuketu. Vše promícháme. Formu na chlebíček si vyložíme pečícím papírem a polovinu těsta si nalijeme do formy, poklademe polovinou švestek a pak přidáme druhou polovinou těsta a navrch dáme zbytek švestek. Takto nachystaný chlebíček dáme do předehřáté trouby a pečeme. Jakmile je navrchu hnědý, ale na špejli se těsto ještě lepí, tak navrch dáme pečící papír a pečeme do té doby než je upečeno (na špejli se už těsto nelepí).

Inspirace: http://www.pradobroty.cz/2014/10/sladky-cuketovy-chlebicek.html

  

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *