Cuketový koláč se švestkami a perníkovým kořením

Kombinace cukety a švestek se mi už jednou osvědčila a proto jsem se do ní pustila znovu, ale zase v trochu jiném provedení. Dnes jsem do koláče přidala kakao a perníkové koření. Díky cuketě je koláč krásně vláčný a švestky, jej díky své kyselosti  povznesou. Lze jej připravit z klasických ingrediencí tak i v bezlepkové podobě.

Cuketový koláč se švestkami a perníkovým kořením

Počet porcí: koláčová forma o průměru 28 cm

Doba přípravy: 45 minut

Ingredience:

  • 500 g cukety (na hrubo nastrouhat)
  • 250 g mouky (můžete použít tu, na kterou jste zvyklí, já jsem pekla bezlepkovou variantu, tudíž jsme použila červenou Doves Farm)
  • 3 lžíce kvalitního kakaa
  •  1 lžička prášku do pečiva (pro bzl. variantu bez lepku)
  • 1 lžička perníkového koření
  • 100 g třtinového cukru
  • 2 vejce
  • 60 g tuku (já použila Heru)
  • cca 110 ml mléka (použila jsem rýžové)
  • 400 g švestek
  • tuk na vymazání formy + strouhaný kokos na vysypání (můžete použít i pečící papír)

Postup:

Nejprve si omyjeme švestky, vypeckujeme je a rozkrojíme na čtvrtiny. Dáme stranou. Cuketu si oloupeme a nastrouháme na hrubém struhadle.

Troubu si předehřejeme na 180 stupňů. V jedné míse si smícháme suché ingredience. Tedy mouku, kakao, prášek do pečiva, koření a promícháme. Tuk necháme povolit. V druhé míse si vyšleháme vejce s cukrem. K vyšlehané směsi pak přidáme tuk a opět vyšleháme. Poté postupně přidáváme sypkou směs a přiléváme mléko. Těsto je teď tužší. Nakonec přimícháme cuketu a díky tomu se stane těsto tekutější.

Těsto na koláč pak nalijeme do připravené koláčové formy (já ji vymazala tukem a vysypala kokosem). Nakonec poklademe nachystanými švestkami. Pečeme ve vyhřáté troubě cca 40 minut.

   

 

 

 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *