Kombinace cukety a švestek se mi už jednou osvědčila a proto jsem se do ní pustila znovu, ale zase v trochu jiném provedení. Dnes jsem do koláče přidala kakao a perníkové koření. Díky cuketě je koláč krásně vláčný a švestky, jej díky své kyselosti povznesou. Lze jej připravit z klasických ingrediencí tak i v bezlepkové podobě.
Cuketový koláč se švestkami a perníkovým kořením
Počet porcí: koláčová forma o průměru 28 cm
Doba přípravy: 45 minut
Ingredience:
- 500 g cukety (na hrubo nastrouhat)
- 250 g mouky (můžete použít tu, na kterou jste zvyklí, já jsem pekla bezlepkovou variantu, tudíž jsme použila červenou Doves Farm)
- 3 lžíce kvalitního kakaa
- 1 lžička prášku do pečiva (pro bzl. variantu bez lepku)
- 1 lžička perníkového koření
- 100 g třtinového cukru
- 2 vejce
- 60 g tuku (já použila Heru)
- cca 110 ml mléka (použila jsem rýžové)
- 400 g švestek
- tuk na vymazání formy + strouhaný kokos na vysypání (můžete použít i pečící papír)
Postup:
Nejprve si omyjeme švestky, vypeckujeme je a rozkrojíme na čtvrtiny. Dáme stranou. Cuketu si oloupeme a nastrouháme na hrubém struhadle.
Troubu si předehřejeme na 180 stupňů. V jedné míse si smícháme suché ingredience. Tedy mouku, kakao, prášek do pečiva, koření a promícháme. Tuk necháme povolit. V druhé míse si vyšleháme vejce s cukrem. K vyšlehané směsi pak přidáme tuk a opět vyšleháme. Poté postupně přidáváme sypkou směs a přiléváme mléko. Těsto je teď tužší. Nakonec přimícháme cuketu a díky tomu se stane těsto tekutější.
Těsto na koláč pak nalijeme do připravené koláčové formy (já ji vymazala tukem a vysypala kokosem). Nakonec poklademe nachystanými švestkami. Pečeme ve vyhřáté troubě cca 40 minut.