Dukátové buchtičky s vanilkovým krémem

Díky dětem se při vaření vracím do svého dětství a ke klasickým českým jídlům. Je pravdou, že  kuchyně našich babiček je nesmrtelná a jejich odkaz by se měl udržovat. I když je v dnešní době hodně možností, základem je vařit z kvalitních surovin. Toto jídlo není rozhodně žádná dietka, ale přiznám se, že jednou za čas si taková jídla s chutí dopřeji a po dnešním obědě, kdy se mi dostalo pochvaly od všech členů rodiny, jsem se cítila jako královna kuchyně.

Dukátové buchtičky s vanilkovým krémem

Počet porcí: střední pekáček (plech)

Doba přípravy: 1 hodina kynutí + 20 minut pečení + 20 minut přípravy

Ingredience:

Těsto:

  • 170 ml mléka
  • 1 vejce
  • 100 g másla
  • Špetka soli
  • 14 g čerstvého droždí
  • 330 g špaldové (nebo hladké pšeničné) mouky
  • 100 g cukru krupice

Směs na pomazání upečených buchtiček:

  • 4 lžíce másla
  • 1 lžíce rumu

Vanilkový krém:

  • 340 ml smetany (minimálně 31%)
  • 4 žloutky
  • 40 g cukru krystal
  • 1 vanilkový lusk
  • Špetka soli

Postup:

Nejprve si připravíme kvásek, kdy do mističky rozdrobíme droždí, dvě lžičky cukru a dvě lžíce vlažného mléka a necháme nakynout. Pokud, máte kvásek v teple, stačí cca 10 minut.

Mezitím si do mísy prosejeme špaldovou mouku, přidáme špetku soli, zbytek cukru, vejce, vlažné mléko, rozpuštěné máslo a kvásek. Vypracujeme hladké těsto. Těsto je třeba pořádně propracovat a dostat do něj vzduch. Těsto je hotové jakmile se vám přestane lepit. Pak jej poprášíme moukou a necháme v teple kynout minimálně 1 hodinu. Těsto by mělo po nakynutí svůj objem zdvojnásobit. Z vykynutého těsta pak uděláme váleček o průměru cca 3 cm a pak ukrajujeme malé kousky, ze kterých pak tvarujeme rukama kuličky, které pak skládáme těsně vedle sebe na vymazaný plech (nebo vyložený pečícím papírem). Každou buchtičku je vhodné potřít povoleným máslem, pěkně ze všech stran. Doporučuji dělat kuličky spíše menší, buchtičky v troubě pak ještě trochu nakynou a menší se lépe propečou a jsou křupavější. Buchtičky pečeme ve vyhřáté troubě na 160 stupňů cca 20-25 minut. Buchtičky jsou hotové, jakmile jsou navrchu krásně hnědé.

Mezitím, co se nám buchtičky pečou, tak si připravíme vanilkový krém. Do rendlíčku si nalijeme smetanu a přidáme podélně rozříznutý vanilkový lusk, ze kterého jsme špičkou nože vyndali semínka, přidáme i ta semínka. Směs zahřejeme k bodu varu, poté stáhneme z plamene a necháme mírně zchladnout. V míse si prošleháme žloutky a cukr do pěny. Když je smetanová směs zchladlá, tak vyndáme vanilkový lusk a zašleháme do ní žloutky s cukrem, přidáme špetku soli a za stálého míchání vaříme na mírném ohni, než krém začne houstnout. V tu chvíli pak přelijeme směs do studeného rendlíku, během chladnutí pak ještě s krémem mícháme, aby byl hladký. Během chladnutí krém ještě zhoustne.

Jakmile, jsou buchtičky upečené, tak hned po vyndání z trouby je potřeme směsí másla a rumu.

Buchtičky podáváme buď přelité krémem, nebo nejprve krém a na něj dáme buchtičky. Tak jak to má každý rád.

Inspirace: Poklady klasické české kuchyně aneb jak to ta naše babička vařila, Roman Vaněk

 

2 komentáře Přidejte váš

  1. Emily napsal:

    Úžasný recept a krásná fotka… jak se tomu říká, cibuláče? Ten talířek je nádherný, ty barvy. Mám oblíbený recept https://www.pomodo.cz/recepty/dukatove-buchticky-s-vanilkovym-kremem a tento si přidávám také… Ema

    1. alena.chramostova napsal:

      Děkuji Emo,
      jsem ráda, že Vás recept oslovil. Moje děti je milují. Talíř se mi podařilo najít na burze starých věcí a ráda bych ještě nějaký takový kousek objevila:).

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *