Dýňová polévka s chilli a karamelizovanými ořechy

Měla jsem možnost vyzkoušet novinku od Bonduelle, a to zeleninovou polévkovou směs. Jedná se o tři novinky v mražených polévkových směsích, kdy si můžete vybrat z dýňové, květákové a zelené polévkové směsi. Já jsem si vybrala dýňovou polévkovou směs. Nejen tato směs je tvořena rychle zmrazenou zeleninou (dýní, mrkví a cibulí), která si díky tomuto procesu zpracování udržela vysoký obsah vitamínů a minerálů. Tyto polévkové směsi vám skvěle poslouží jako základ výtečných polévek, které využijete nejen v chladném počasí. Při vaření se fantazii meze nekladou a tak můžete polévku připravit pouze ze zeleninové směsi (pokud pospícháte, nebo s vařením teprve začínáte) nebo ji obohatit i o další přísady a ingredience (pokud už máte vytříbenější chuťové buňky). Já jsem k dýňové směsi přidala navíc mrkev a pak koření (chilli a kurkumu), aby polévka měla tak říkajíc říz. Třešničkou na dortu jsou pak karamelizované ořechy, kdy díky nim se v polévce snoubí sladko pálivá chuť, kterou mám právě u dýňové polévky moc ráda.

Dýňová polévka s chilli a karamelizovanými ořechy

Počet porcí: 4

Dobra přípravy: 10 minut

Ingredience:

  • 1 balení Bonduelle polévková směs – Dýňová polévková směs (400 g)
  • 2 středně velké mrkve
  • 1 střední cibule
  • 2 stroužky česneku
  • ¼ chilli papričky
  • 1 lžička kurkumy
  • Hrubozrnná sůl
  • Vícebarevný pepř
  • Olej
  • 150 ml smetany (já použila rostlinnou alternativu, a to sójovou)
  • 750 ml zeleninového vývaru
  • 100 g vlašských ořechů
  • 40 g třtinového cukru
  • Lžíce oleje
  • Lze přidat i chilli koření pro sladko pálivou huť ořechů

Postup:

Nejprve si oloupeme česnek a cibuli. Nasekáme najemno. Poté si okrájíme mrkve a na hrubém struhadle nastrouháme. V hrnci si rozpálíme oje a na něm si zesklovatíme nakrájenou cibuli a česnek, poté přidáme nastrouhanou mrkev a dýňovou polévkou směs. Lehce opečeme a přidáme chilli a kurkumu. Vše zalijeme vývarem a vaříme do změknutí zeleniny. Jakmile je zelenina měkká, tak polévkovou směs rozmixujeme tyčovým mixérem do hladkého krému. Přidáme smetanu a mírně provaříme. Pokud je třeba tak případně dochutíme solí či pepřem.

Mezitím, co se nám polévka vaří, si nachystáme ořechy. V kastrolku si přivedeme k varu vodu a ořechy cca 2 minuty povaříme. Slijeme je a necháme mírně zchladnout. Jak nám ořechy chladnou tak je posypeme cukrem a promícháme, aby se ořech cukrem obalily. Na pánvi si rozehřejeme  olej a na něm ořechy obalené v cukru opékáme (na mírném plameni) cca 10 minut. Pokud máte rádi sladko pálivou chuť tak doporučili přidat i špetku chilli. Zkaramelizované ořechy pak přendáme na pečící papír, aby se nám neslepily a necháme zchladnout.

Polévku podáváme  se zkaramelizovanými ořechy kapkou smetany a oblíbenou bylinkou. Pokud vám ořechy zbudou nemusíte se bát, že byste pro ně neměli další využití, jsou totiž skvělé i jako mlsání:).

  

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *