Dýňovo mrkvové lasagne

Jak to u mě bývá, tak u většiny mých receptů vycházím z klasické podoby receptu a prostě si jej přetvořím k obrazu svému. Což je myšleno, co je zrovna doma k dispozici. Jinak to nebylo ani v případě tohoto receptu. Dýni miluji a využila bych ji snad u každého vaření, a ta jsem se rozhodla jí zakomponovat do oblíbených lasagní. Vznikla tak bezmasá podoba, která ovšem získala doma velkou pochvalu.

Dýňovo mrkvové lasagne

Počet porcí: 2 – 3 porce (záleží na velikosti zapékací mísy)

Doba přípravy: 30 + 30 minut

  • 450 g dýně hokaido
  • 3 střední mrkve
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 100 g tvarohu ve vaničce
  • 120 ml smetany ke šlehání
  • 1 žloutek
  • 150 g mozzarely
  • 2 lžíce másla
  • 3-4 lžičky sušeného tymiánu (nebo cca 5-6 snítek)
  • ¼ lžičky muškátového oříšku
  • 6-8 plátů lasagní
  • parmazán

Postup:

Nejprve si připravíme dýni a mrkev. Omyjeme je, osušíme. Dýní vydlabeme a nakrájíme na středně velké kostky. Mrkev si oloupeme a nakrájíme na kousky stejně velké jako dýně. Mrkev a dýni pak dáme na plech vyložený pečícím papírem a pokapeme směsí olivového oleje, 1 lžičkou tymiánu, soli a pepře. Promícháme, aby se vše směsí obalilo. Pečeme v předehřáté troubě na 220 stupňů cca 25 minut. Po upečení vyndáme a necháme mírně zchladnout.

V mezidobí si připravíme lasagne. Já je před samotným pečení trochu povařím ve vroucí vodě. Kdy jednotlivé pláty lasagní vkládám do vroucí vody, nechám necelou minutu povařit a pak vložím do mísy se studenou vodou.

V rendlíku si rozpustím máslo a přidám zbytek tymiánu. Rozpuštěným máslem pak poliju upečenou směs dýně a mrkve a jen tak vidličkou trochu pomačkám.

Tvaroh si smícháme s nastrouhanou mozzarelou, smetanou, žloutkem a špetkou muškátového oříšku, dle své chuti pak osolíme .

Již máme vše nychystáno, teď si tedy lehce vymažeme zapékací mísu a začínáme skládat, kdy na dno dáme (osušené) pláty lasagní, na ně pak dýňovou směs, na tu tvarohovou směs a pokud budeme chtít strouhneme i parmazán, tak pokračujeme, až nám suroviny dojdou. Na poslední vrstvu určitě přidejte vrstvu strouhaného parmazánu. Pečeme v předehřté troubě na 200 stupňů cca 30 minut.

Inspirace:  https://www.albert.cz/recepty/dynove-lasagne

   

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *