Dýňovo ořechový koláč s jablky a hruškami

Dnes se u nás peklo a byl to vyloženě podzimní koláč. Použila jsem vše, co k podzimu patří, a to dýni, jablka, hrušky a vlašské ořechy. Koláč je krásně vláčný. Dá se připravit i v bezlepkové variantě a při jeho přípravě nebudete potřebovat ani vejce či mléko (pouze to rostlinné). Pokud neřešíte žádnou potravinovou alergii, lze jej upéci za použití klasických surovin. Tak s chutí do toho.

Dýňovo ořechový koláč s jablky a hruškami

Počet porcí: dortová forma o průměru 25 cm

Doba přípravy: 10 minut příprava + 45 minut pečení

Ingredience:

  • 100 g mletých vlašských ořechů (rozmixovala jsem v mixéru najemno)
  • 150 g mouky (pro bzl. verzi jsem použila Doves Farm červená)
  • 90 g třtinového cukru
  • Špetka soli
  • 1 ½ lžičky jedlé sody
  • 1 lžička prášku do pečiva (bzl.)
  • 2 lžičky skořice mleté
  • 200 g dýně (uvařené ve vodě do měkka, rozmixované na pyré)
  • 260 ml rostlinného mléka (zkombinovala jsem rýžové + lískooříškové)
  • 80 ml oleje
  • 50 g vlašských ořechů (nahrubo nasekat)
  • 45 g hrozinek
  • 2 středně velká jablka
  • 2 středně velké hrušky

Postup:

Nejprve si ve vodě uvaříme dýni (trvá to cca 10 minut). Poté ji rozmixujeme na pyré a necháme vychladnout. Mezitím co se nám vaří dýně, tak si rozmixujeme 100 g ořechů najemno (budou nám částečně nahrazovat množství mouky). Oloupeme si jablka a hrušky a nakrájíme na plátky. Pakliže máme vše nachystané, tak v jedné míse smícháme „suché“ ingredience tedy najemno mleté ořechy, mouku, cukr, špetku soli, jedlou sodu, prášek do pečiva, skořici.

V druhé míse si smícháme „mokré“ ingredience tedy mléko, dýňové pyré, olej a tyto mokré ingredience postupně vmícháváme do suchých. Vznikne nám spíše řidší těsto. Nakonec přimícháme  zbytek množství ořechů (nahrubo nasekaných) a rozinky a vše promícháme.

Dortovou formu si vyložíme na dno pečícím papírem a nalijeme polovinu těsta do formy. Na tu poklademe na střídačku polovinu množství jablek a hrušek. Druhou polovinu těsta dolijeme do formy a navrch dáme zbytek nakrájených jablek a hrušek.

Pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů cca 45-50 minut.

 

 

 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *