Dýňový chlebíček s vlašskými ořechy a hrozinkami

Dýně je pro mě jednou z nejoblíbenějších surovin. Ráda z ní vařím jak polévky, omáčky tak ji ráda používám i na pečení. Tato podoba dýňové chlebíčku je pro mě dokonalá. Skvělá chuť a ta neskutečně příjemná vůně díky skořici a koření medový perník je prostě nepřekonatelná. Určitě stojí za vyzkoušení. 

Počet porcí:formy na biskupský chlebíček o rozměrech (31 x 12 x 7 cm)

Doba přípravy: 60 minut

Ingredience:

  • 200 g dýňové pyré z dýně Hokaido (lze použít i oloupanou máslovou dýni)
  • 1 velký zralý banán
  • 200 g mouky (pro bzl. variantu jsem použila červenou Doves Farm)
  • 1 lžička sody
  • ½ sáčku prášku do pečiva
  • ¼ lžičky soli
  • 1 lžička chia semínek
  • 50 g vlašských ořechů
  • 50 g hrozinek (kdo chce může pro lepší chuť polít lžící rumu)
  • 1 lžička skořice
  • 2 lžičky koření medový perník
  • 50 ml medu
  • 60 g tuku
  • 2 vejce

Postup:

Nejprve si vydlabeme a nakrájíme dýni a dáme ji vařit do vody do změknutí (cca 10 minut). Poté necháme mírně zchladnout a pomocí tyčového mixéru rozmixujeme na pyré. V jedné míse si smícháme „suché“ ingredience tedy, mouku, prášek do pečiva, sodu, sůl, skořici, koření medový perník a chia semínka. Nasekáme si vlašské ořechy a hrozinky. V druhé míse si smícháme „tekuté“ přísady, vejce, rozmačkaný banán, povolený tuk, med a dýňové pyré. Pak mokré ingredience přimícháme do suchých a nakonec vmícháme nasekané ořechy a hrozinky. Vše promícháme. Vznikne polotekuté těsto.

Formu na chlebíček si vyložíme pečícím papírem a těsto do ní nalijeme. Pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů cca 40 minut (horký vzduch). Pokud by chlebíček rychle nahoře hnědnul, doporučuji dát na něj pečící papír (zabrání to spálení vrchu chlebíčku a i tak se bude péci). Po upečení necháme zchladnout a podáváme např. ještě nasekanými ořechy a hrozinkami nebo s bílým jogurtem a pokapané medem.

    

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *