Gulášová polévka

Gulášová polévka není podle někoho, kdo ví jak zajímavá, ale podle mě i taková ta klasická polévka může být i polévkou tak trochu jinou. U nás se tato polévka vaří poměrně často a určitě není jen tak obyčejná. Přidáváme do ní, kromě klasické majoránky i jiné koření, díky kterému nejen úžasně a nezvykle voní, ale především chutná.

Gulášová polévka

počet porcí: 3 – 4

doba přípravy: 40 minut (tlakový hrnec)

Ingredience:

  • 400 g mletého hovězího masa
  • 1 velká cibule
  • 1 lžíce červené papriky
  • sůl
  • pepř
  • olej
  • 2 lžičky petrželky (sušené)
  • 4 lžičky majoránky (sušené)
  • 2 stroužky česneku
  • 2 lístky bobkového listu
  • 1 hřebíček
  • 1/2 lžičky estragonu (sušený)
  • vývar (cca 750 ml)
  • 2 lžíce směsi hraška (na zahuštění)
  • 1 chili paprička (nemusí být)

Postup:

Nejprve si nakrájíme najemno cibulku. V hrnci ji na oleji zesklovatíme a pak přidáme mleté maso a osmahneme. Zasypeme červenou paprikou, osolíme, opepříme přidáme koření a bylinky (petrželku, 2 lžičky majoránky, bobkový list, hřebíček, estragon) a stroužky česneku). Zalijeme vývarem a vaříme cca 30 minut. Poté opatrně otevřeme a vyndáme bobkový list a hřebíček a stroužky česneku (kdo, chce tak česnek propasíruje a vrátí zpět). Přidáme zbývající majoránku a pokud je třeba dosolíme a dopepříme. Zhustíme hraškou, dle návodu tj. rozmíchanou ve troše vody a provaříme cca 10 minut.

Před podáváním ozdobíme čerstvou petrželkou a pokud nevadí pálivé tak nasekanou chili papričkou. Podáváme s uvařeným bramborem nebo pečivem.

  

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *