Houbovec (houbová nádivka)

Mám ráda vaření podle tradic, ale v modernějším kabátě. Na Vánoce se vaří kuba, ale přiznám se, že pokud jde o kroupy, tak těm jsem nikdy nepřišla na chuť. Houby mám na druhou stranu ráda. Když jsem hledala, co bych tam mohla na Vánoce rodině připravit, aby měli něco z těch tradičních jídel, tak jsem narazila na houbovec. Je to ve své podstatě hodně podobné nádivce, a to jsem věděla, že u nás projde.

Houbovec (houbová nádivka)

Počet porcí: 6 zapékacích misek

Doba přípravy: 10 minut + 30 minut pečení

Ingredience:

  • 4 hrsti sušených hub
  • 2 středně velké cibule
  • olej
  • 4 stroužky česneku
  • 2 rohlíky (nebo jiné pečivo – houska, toustový chléb, nejlépe den staré, já jsem měla bezlepkové housky)
  • 350 ml mléka (použila jsem rostlinné)
  • hrubozrnná sůl
  • vícebarevný pepř
  • 1/2 lžičky muškátového oříšku mletého
  • 3 lžičky majoránky
  • 2 hrsti čerstvé petrželky
  • 4 vejce (zvlášť žloutky, bílky)
  • 40 g tuku (např. Hera bez laktózy)
  • strouhanka na vysypání zapékacích formiček

Postup:

Nejprve si namočíme houby. Dáme je do misky a zalijeme cca 400 ml horké vody a dáme stranou. Vodu pak z vylouhovaných hub nevyléváme, ale část z ní použijeme na namočení nakrájeného pečiva. Na pánvi si rozpálíme olej a vsypeme najemno nakrájenou cibulku a česnek a necháme zesklovatět. Vodu z hub si slijeme a dáme stranou. Houby pak přidáme na pánev k cibulce a česneku. Lehce osolíme a opepříme.

Poté si oddělíme žloutky a bílky. Žloutky si ušleháme se špetkou soli do pěny, bílky pak ušleháme zvlášť na pevný sníh.

Troubu si předehřejeme na 180 stupňů. Pečivo si nakrájíme na kostičky. Ve větší míse (aby se nám vše dobře promíchalo) pak spojíme nakrájené pečivo (které jsme přelili mlékem a cca 5 lžícemi vody z hub), směs z pánve (cibule, česnek, houby), žloutky, muškátový oříšek a povolený tuk. Vmícháme petrželku, majoránku, sůl, pepř a nakonec sníh z bílků. Směs rozdělte do šesti vymazaných a vysypaných formiček (nebo jednoho pekáče či srnčího hřbetu). Pečeme cca 20-30 minut dozlatova. Než houbovce vytáhneme z trouby, zkusíme špejlí, jestli je upečený. Podáváme teplé i po vychladnutí.

Inspirace: https://www.apetitonline.cz/recepty/6916-nadychany-houbovec.html?fbclid=IwAR3K51FaYjwh3Rm_QaK7QwaNX4mkYm6A1h5VqnW3NV4QsGDwnYT8Iqs0nGk

 

 

 

 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *