Hovězí na kedlubnách, mrkvi a rozmarýnu

Mám ráda vaření ze sezónních surovin. Je to dle mého návrat do kuchyní našich babiček, kdy vždy vařily jen z toho, co měly zrovna k dispozici. Měla jsem k dispozici čerstvou kedlubnu, doma nachystanou mrkev a hezké hovězí maso. Za mě je kombinace zeleniny, kvalitního masa a správně zvolených bylinek klíčová pro vznik dobrého jídla. Díky surovinám tak vznikl víkendový oběd v podobě hovězího masa na kedlubnách, mrkvi a rozmarýnu.

Hovězí na kedlubnách, mrkvi a rozmarýnu

Počet porcí: 4

Doba přípravy: 45 minut (tlakový hrnec)

Ingredience:

  • cca 750 g hovězího (měla jsem k dispozici kostky z kýty mladého býka)
  • 1 velká cibule
  • 1-2 stroužky česneku (nebo česnekové pasty)
  • 2 střední mrkve
  • 2 střední nebo 1 velká kedlubna
  • cca 800 ml hovězího vývaru
  • 2-3 snítky rozmarýnu
  • hrubozrnná sůl
  • barevný pepř celý
  • olej
  • 2-3 lžíce směsi Hraška (na zahuštění)

Pozn.: omáčku lze zahustit klasickou jíškou, nebo pro alergii na lepek směsí Hraška nebo odebrat část zeleniny, rozmixovat ji a poté přidat zpět do omáčky (jakou variantu si zvolíte, je jen na vás)

Postup:

Nejprve si lehce osolíme a opepříme. Nakrájíme si na jemno cibuli, okrájíme mrkev a nakrájíme na kolečka, okrájíme kedlubnu a nakrájíme si ji na středně velké kostky. Maso si v hrnci zatáhneme na oleji a pak jej dáme stranou. Na výpeku si pak osmahneme cibulku, přidáme prolisovaný česnek, ¾ množství mrkve, kedlubny a snítky rozmarýnu a osmahneme. Poté přidáme vývar a osolíme a opepříme. Promícháme, přiklopíme tlakový hrnec a vaříme cca 30 minut. Poté hrnec odpustíme, otevřeme a přidáme zbývající část zeleniny, necháme provařit cca 10 minut (do změknutí). Nakonec vyndáme zbylé snítky rozmarýnu a přidáme dle návodu směs na zahuštění Hrašku a provaříme (nebo jíšku). Pokud je třeba tak dochutíme solí, pepřem. Podáváme např. s bramborovou kaší nebo uvařeným bramborem.

 

   

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *