Hovězí na zelenině, červeném víně a žampiónech

Kořenová zelenina je pro mě základem kuchyně a nesmí u nás nikdy chybět. Využívám ji jak na polévku, tak i jako základ do omáček.  Hodně oblíbené je u nás hovězí právě na kořenové zelenině a červeném víně. Hovězí a červené víno jsou skvělí parťáci, a když se přidá oblíbená zelenina (mrkev, řapíkatý celer, petržel a rajčata) vyjde z toho skvělá omáčka.  Odměnou byla pochvala od všech strávníků.

Hovězí na zelenině, červeném víně a žampiónech

doba přípravy: 1 hodina
počet porcí: 5

Ingredice:

  • 800 g hovězího zadního
  • 4 mrkve
  • 2 petržele
  • 3 řapíky celeru
  • 1 cibule
  • 150g slaniny
  • 5-6 kusů žampionů (pokud nemáte rádi houby, dávat nemusíte)
  • 200 ml kvalitního červeného vína
  • hrubozrnná sůl
  • vícebarevný pepř
  • 1 polévková lžíce cukru
  • 4 kuličky nového koření
  • bobkové listy
  • 400g loupaných, krájených rajčat
  • olej
  •  vývar

Postup:

V tlakovém hrnci si na oleji zatáhneme maso nakrájené na větší kostky. Jakmile je zatáhnuté, vyndáme stranou. Dále si v papiňáku osmahneme nakrájenou mrkev, celer, petržel a posypeme lžící cukru až bude mít zelenina zlatavou barvu, tak přidáme slaninu, mírně orestujeme a pak rajčata, vrátíme zpět maso, které jsme si mezitím osolili, a vše podlijeme vínem a dolijeme vývarem, tak aby byla zelenina i maso ponořeny, ale ne více. Papiňák zaděláme a od přivedení k varu vaříme 30 minut. Na posledních 10 minut přidáme žampiony.
Poté opatrně papiňák otevřeme, maso vyjmeme, můžeme i část zeleniny a zbytek omáčky rozmixujeme tyčovým mixérem. Zelenina omáčku zahustí sama o sobě a není třeba již nikterak dohušťovat. Podle chuti pak omáčku dosolíme či, kdo má rád sladší tak přidá trochu cukru. Podáváme např. s bramborovou kaší.

   

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *