Jak ideálně skladovat a uchovávat potraviny

Jak ideálně skladovat a uchovávat potraviny

Správným skladováním a uchováváním lze prodloužit životnost potravin a zachovat v maximální míře jejich původní jakost. Jednotlivé druhy potravin mají specifické nároky na skladování. Ideálně bychom jim v domácnosti měli vytvořit takové podmínky, za nichž se nám podaří udržet potraviny, tak aby byly zachovány jejich vlastnosti.

Základním pravidlem pro všechny potraviny je jejich dobré zabalení, a to v takovém materiálu, který zaručí ty nejlepší skladovací podmínky. Pečivo a ovoce je možné přepravovat v tradičním papírovém obalu, ovšem na delší cesty jsou doporučovány raději uzavřené plastové nádoby nebo sáčky. Plast jako obalový a přepravní materiál je velmi hygienický a potraviny pomůže uchovat dlouho v čerstvém stavu. Je totiž nepropustný pro vodu a vodní páru, proto zaručuje uchovávání v suchém stavu. Navíc není třeba se obávat dopadu na životní prostředí. Pokud je plast správně zlikvidován vložením do příslušného kontejneru, je jeho použití, za dodržení podmínek recyklace, ekologické.

Téměř každou domácnost lze rozdělit do několika skladovacích zón. Každá je něčím specifická a vhodná pro jiné druhy potravin. Jedná se o suchou, chladnou, chlazenou a mrazicí zónu.

Suchá zóna znamená, že je v místnosti přibližně 18 až 20 °C s velmi nízkou relativní vlhkostí. Může se jednat třeba o regály v kuchyni, suché kuchyňské skříňky nebo o dobře větranou spíž. Místo zde najdou například čaje, káva, mouka, cereálie, obilniny, těstoviny, suché luštěniny, ořechy, konzervy, sůl, koření, olej, ocet, čokoláda a sušenky, chléb a jiné pečivo. Také používání vhodných obalů během uskladnění je velmi důležité. Snad v každé domácnosti naleznete mikrotenové sáčky. Jejich využití je všestranné. Můžete do nich zabalit svačinu nebo aromatický sýr, aby vám neprovoněl celou lednici, protože není dobré skladovat vedle sebe výrazně aromatické potraviny a produkty, které naopak pachy vstřebávají. Stejně tak jako mikrotenové sáčky Vám dobře poslouží i potravinová folie, která je ideální k zakrývání a skladování potravin. Šikovným pomocníkem je taková folie, u které nemusíte používat nůžky a kdykoliv ji můžete odtrhnout a zabalit do ní potřebnou potravinu.

    

Například čaje, které ochotně pachy z okolí přejímají, není vhodné umisťovat vedle výrazného česneku nebo cibule. Možnost načichnutí sníží uzavíratelné dózy nebo sáčky tak zvané zipper sáčky (Jsou pevné a odolné, se zip-lock systémem), které chrání aroma potravin.

Velkou část z námi nakoupených potravin skladujeme v ledničce, tedy v chlazené zóně. Je třeba dobře rozmyslet do jaké zásuvky a přihrádky v chladničce potraviny skladujeme, je to důležité kvůli pachům jednotlivých potravin a také kvůli nebezpečí zvanému křížová kontaminace, což je přenos mikroorganismů z míst jejich přirozeného výskytu na ostatní potraviny.

  

Například bylinky vydrží déle, když je zabalíte do alobalu. Parmazán, který vybalíte a nespotřebujete, už nevracejte do originálního obalu, ale zabalte do čistého pečicího papíru. Což je další možnost využití pečícího papíru, který většina z nás používá primárně jako pomocníka při pečení, kdy nemusíte používat už žádný tuk a pečení je tak o poznání zdravější.

         

Ne všechno ovoce a zelenina patří do lednice. Některým druhům vadí teploty pod 10 ºC. Týká se to například tropického ovoce, jako je ananas, banány, avokádo, mango a citrony, ale platí to i pro rajčata, lilek nebo cukety. Těmhle potravinám bude lépe třeba na míse v kuchyni. Do lednice nedávejte ani brambory, cibuli a česnek, pokud nemáte sklep, ukládejte je raději na nejchladnější místo ve spíži.

Pokud chceme skladovat potraviny v mrazáku tak je vhodné jednotlivé porce ukládat v plastových sáčcích nebo krabičkách s datem, které nám po čase prozradí, jak dlouho je skladujeme. Držme se pravidla, že mraženou potravinu bychom měli do roka spotřebovat. I v mrazničce se pokuste od ostatních potravin oddělit maso, ideální je pro něj spodní zásuvka. Pokud se naučíte opravdu naplno využívat mrazák, pak máte v podstatě vyhráno. Zatímco ostatní řeší co s nadúrodou nebo částí darované sklizně od příbuzných, vy si víte rady například i s vlašskými ořechy, které vylouskáte a v neprodyšném obalu např. uzavíratelných sáčcích pak v mrazničce skladujete. Podobně můžete zkusit zamrazit i oloupané stroužky česneku, čerstvé (ale ne ještě teplé) pečivo nebo cukroví, které vám zbylo po Vánocích. Nezapomeňte ale všechno porcovat na jednotlivé dávky, které budete chtít v příštích týdnech z mrazáku vyjmout. To, co jednou rozmrzne, už totiž zpět do mrazáku nepatří.

V suchých prostorách, nejlépe v uzavíratelných dózách či sáčcích a při pokojové teplotě, je vhodné skladovat kromě zmíněného pečiva (rohlíků a housek) také suché potraviny, jako jsou čaje, káva, mouka, těstoviny, sůl, cukr, koření, čokoláda, sušenky a další podobné tzv. hygroskopické potraviny, které snadno pohlcují vlhkost z okolního prostředí včetně cizích nežádoucích pachů, a ztratily by tak na kvalitě.

Pokud máte doma sušené houby, těstoviny, luštěniny, určitě je nemůžete nechat v načatém sáčku a předpokládat, že se jim nic nestane? Hlavně v letních měsících je vzdušná vlhkost poměrně vysoká a na surovinách by se mohly objevit plísně, které je znehodnotí. Pořiďte si tak těsnící dózy nebo alespoň uzavíratelné sáčky (zipper sáčky), aby se do nich nedostal vzduch.

Pokud tedy budete své potraviny dobře skladovat a uchovávat, odmění se Vám tím, že Vám vydrží déle a  budou v nich zachovány všechny potřebné látky, a to za tu trochu námahy stojí. Pokud se zajímáte o správné balení a uchovávání potravin můžete navštívit stránky společnosti FINO a vybrat si z jejich produktů.

Dobroty do bříška

Zdroj:

https://hradecky.denik.cz/z-regionu/ctyri-tipy-jak-skladovat-a-prepravovat-potraviny-behem-cest-20140702.html

http://recepty.blesk.cz/clanek/vareni/4366/9-tipu-jak-skladovat-potraviny-vite-kam-patri-cesnek-vejce-nebo-brambory.html?utm_source=recepty.blesk.cz&utm_medium=copy

http://living.iprima.cz/bydleni/jak-doma-skladovat-potraviny-vite-kde-ulozit-cesnek-ci-rajcata

https://www.dtest.cz/clanek-3994/jak-skladovat-potraviny

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *