Jak skladovat bylinky a koření

Jak skladovat bylinky a koření

Pakliže doma vaříte určitě máte v kuchyni i nějakou tu zásobu bylinek a koření. Mnohá koření však snadno ztrácejí vůni i chuť a jejich skladování má tedy svá pravidla.

Koření a bylinky zvýrazňují chuť jídla, podporují tvorbu slin a trávicích šťáv, dezinfikují zažívací trakt, přispívají k dobré peristaltice střev a zrychlují metabolismus. Obecně platí, že koření by se mělo do pokrmů přidávat až v druhé půlce vaření, některé specifické druhy koření (např. kari) a čerstvé bylinky dokonce těsně před dokončením jídla.

Při nákupu si všímejte zejména data spotřeby, ale u kořenících směsí také toho, co obsahují. Vyhněte se těm, které obsahují příliš soli nebo glutamátu sodného. Obchodní balení, ve kterém se koření prodává, je určené na cestu od výrobce k zákazníkovi a další skladování se v něm nedoporučuje.

Chcete-li zachovat chuťové vlastnosti a kvalitu koření, je třeba dodržovat při skladování jistá pravidla. Nejvíce škodí vlhko, světlo a teplo. Pro uchovávání koření a bylin je tedy ideální temné a suché místo s maximálně pokojovou teplotou.

Bylinky bychom měli skladovat odděleně podle jednotlivých druhů. Můžete použít plechové krabice, nádoby z tmavého skla či plastové potravinářské krabice, které lze důkladně uzavřít. Nádoby či krabice s bylinkami je třeba popsat, aby nedošlo k záměně.

Nádoby na koření vybírejte nejlépe skleněné, neboť sklo vydrží i dlouhodobý kontakt s agresivními silicemi, jež některé druhy koření (hřebíček, zázvor) obsahují. Uzávěr nádobky musí dobře těsnit. Velmi oblíbené skleněné dózičky jsou sice výhodné v tom, že ihned vidíte, jaký druh koření se v nich skrývá, ale propouštějí k němu příliš světla (tedy za předpokladu, že nemáte kořenky uskladněné někde v přítmí skříňky, ale máte je vystaveny na poličce).

Ve většině případů jsou kořenky umístěny poblíž varné desky, což není vyhovující a to především s ohledem na vysoké teploty a vlhkost, která při vaření vzniká. Kvůli tomuto pak bylinky mohou ztrácet aroma i chuť, přejímat pachy z vaření nebo dokonce plesnivět.

Pamatujte také, že mleté koření vydrží v kořence půl roku až rok, celé (nedrcené) 3 až 5 let. Pro to je výhodnější kupovat celé koření a bezprostředně před použitím ho namlít v mlýnku na koření nebo rozdrtit v hmoždíři. Zatímco mlýnek se používá většinou pro jeden druh koření (nejčastěji pepř), v hmoždíři můžete najednou drtit celé kořenicí směsi, nebo dokonce připravovat pasty (například s česnekem), zálivky a marinády (s přidáním oleje).

Dobroty do bříška

Zdroj:

http://www.vseovareni.cz/tipy-a-techniky/pravidla-skladovani-bylinek-koreni/

https://www.prostreno.cz/tipy-a-triky/clanky/3592/Koreni-jako-nove-Jak-ho-skladovat-aby-stale-dobre-vonelo

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *