Kaldoun

Jelikož se nám pomalu, ale jistě blíží svátek svatého Martina a ten je především ve znamení pečené husy. Nedílnou součástí svatomartinského menu je i tradiční polévka zvaná kaldoun. Kaldoun je hutná bílá zapražená polévka. Základ tvoří vývar z drůbežích (husa, kachna, krůta, kuřata) drůbků. Do vývaru je přidána zelenina, máslová jíška a obrané maso.

Kaldoun

Počet porcí: 4

Doba přípravy: 1 hodina 15 minut (tlakový hrnec)

Ingredience:

  • 2 x kuřecí kostry (měla jsem i nějaký ořez z husy)
  • 1 velká cibule
  • 5 kuliček nového koření
  • 5 kuliček celého černého pepře
  • 2-3 bobkové listy
  • Špetka muškátového oříšku
  • Hrubozrnná sůl
  • Vícebarevný pepř
  • ¼ květáku
  • 2 mrkve
  • 1 petržel
  • ¼ celeru
  • 80 g mraženého zeleného hrášku
  • 200 ml smetany (30%)
  • 1 žloutek
  • 40 g másla
  • 40 g špaldové mouky
  • Petrželka k podávání
  • 100 g širokých nudlí

Postup:

Kostry a ořez si omyjeme, osušíme a vložíme do tlakového hrnce. Zalijeme vodou, osolíme, přidáme koření a přepůlenou cibuli. Vaříme cca 45 minut. Poté opatrně otevřeme a přidáme kořenovou kořenovou zeleninu (tedy mrkev, petržel, celer). Vaříme dalších cca 5-10 minut, do jejího změknutí. Vývar poté scedíme, dáme si stranou kostry a zeleninu.

V hrnci si rozehřejeme máslo a vsypeme na něj moukou, špetku muškátového oříšku a umícháme světlou jíšku. Jíšku pak zalijeme scezeným vývarem, prošleháme, přidáme smetanu s rozšlehaným žloutkem a povaříme cca 10 minut. Mezitím si v osolené, vroucí vodě uvaříme těstoviny. Scedíme je a dáme stranou.

Nakonec do polévky dáme vařit růžičky květáku a hrášek, vaříme cca 5 minut. Nakonec do polévky dáme obrané maso z koster a ořezů, přidáme uvařené široké nudle a prohřejeme. Pokud jde třeba tak dochutíme solí a pepřem. Před podáváním ještě posypeme nasekanou petrželkou.

   

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *