Kapustové karbanátky s mletým masem a parmazánem

Kapustu, kterou jsem měla ke zpracování, byla opravdu velká. A tak vedle kapustové polévky, došlo i na kapustové karbanátky. Spojení masa a zeleniny je dobrou volbou, a pokud si chcete opravdu pochutnat, doporučuji do směsi přidat i voňavý tymián a výraznou chuť parmazánu. Rázem se z klasických karbanátků stane opravdová dobrota.

Kapustové karbanátky s mletým masem a parmazánem

Počet porcí: cca 10 kusů (záleží na velikosti, kterou uděláte)

Doba přípravy: 25 minut

Ingredience:

  • 1 kg mletého masa (mix hovězího a vepřového s max. 20% tuku)
  • ¼ hlávky kapusty
  • 1 střední cibule
  • 80-100 g parmazánu
  • hrubozrnná sůl
  • vícebarevný pepř
  • 3-4 lžičky sušeného tymiánu
  • 2 vejce
  • 3-4 lžíce vody
  • olej
  • 1/4 citrónu

Postup:

Nejprve si nasekáme cibuli najemno a nasekáme i kapustu. Na jemném struhadle si nastrouháme parmazán. Na troše oleje si zesklovatíme cibuli a pak přidáme nasekanou kapustu. Jen lehce zarestneme, tak aby kapusta mírně změkla, ale zachovala si svoji křupavost.

Ve velké míse pak smícháme mleté maso, zarestovanou cibuli a kapustu, nastrouhaný parmazán, tymián, vejce. Směs osolíme a opepříme dle chuti a pro lepší spojení pak přidáme trochu vody. Směs promícháme (nejlépe to uděláte rukou). Z připravené směsi pak tvarujeme karbanátky. Je dobré mít misku se studenou vodou, do které namáčíme ruce, aby se nám karbanátky lépe tvarovaly. Karbanátky pak opečeme na oleji, nebo pokud chceme variantu s méně tukem, tak upečeme v troubě, kdy karbanátky dáme na plech vyložený pečícím papírem, potřeme trochou oleje a pečeme ve vyhřáté troubě na 180 stupňů cca 30 minut. Karbanátky u nás podáváme s bramborovou kaší zakápnuté trochou citrónové šťávy, ale skvělé jsou třeba i jen s chlebem.

  

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *