Kávovo čokoládový cheesecake

Každý máme nějakou tu slabost. U mě to je káva a sladké. Když na mě u příležitosti dne kávy vykoukl recept, ve kterém byly tyto dvě libůstky spojené, řekla jsem si, že do něj musím jít. Ke všemu mě na tuto dobrotu upozornila kamarádka Ivanka, a tak když jsem ji čekala na návštěvu, byla volba sladkosti ke kávě jasná. Pochutnaly jsme si obě.

Kávovo čokoládový cheesecake

Počet porcí: dortová forma o průměru 17 cm (malý dortík)

Doba přípravy: 60 minut

Ingredience:

  • 100 g celozrnných sušenek
  • 45-50 g tuku (Hera máslová)
  • 2 vejce
  • 40 g třtinového cukru
  • 100 g vysokoprocentní čokolády
  • 1 malé espresso (malá, čerstvě umletá káva)
  • 1 vrchovatá lžíce kakaa
  • 250 g smetanového sýra (např. Lučina, Palouček apod.)
  • Kakao na posypání

Postup:

Nejprve si připravíme sušenkový korpus. Sušenky buď rozmixujeme v mixéru nebo dáme do uzavíratelného igelitového pytlíku a pomocí válečku rozdrtíme. Rozpustíme si tuk a pak jej s rozdrcenými sušenkami smícháme. Formu si vyložíme pečícím papírem a sušenkovou směs do ní přendáme a pořádně utlačíme. Poté si rozehřejeme troubu na 160 stupňů. Ve vodní lázni si rozpustíme čokoládu a necháme mírně zchladnout.

V míse si vyšleháme vejce s cukrem. Přidáme espresso a kakao a vyšleháme. Poté přidáme rozpuštěnou čokoládu a smetanový sýr. Prošleháme. Směs pak nalijeme na sušenkový základ a pečeme ve vyhřáté troubě cca 50 minut. Střed náplně se nesmí po upečení hýbat. Jakmile je cheesecake upečený, necháme jej pomalu chladnout v troubě. Před podáváním poprášíme kakaem.

Inspirace: http://www.tchiboblog.cz/presso-cheesecake/

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *