Kedlubny na kari

Kedlubny jsou dobré samy o sobě, ale skvěle se hodí i na vaření. Vedle kedlubnového zelí, které je u nás oblíbené, jsem zkusila i trochu jinou úpravu, a to díky koření kari. Tuto úpravu můžete využít jako variantu bezmasého jídla nebo jako zeleninovou přílohu k masu.

Kedlubny na kari

Počet porcí: 2

Doba přípravy: 30 minut

Ingredience:

  • 2 velké kedlubny
  • 1 velká bílá cibule
  • 1-2 stroužky česneku
  • 2 lžičky kari (nebo kurkumy)
  • Hrubozrnná sůl
  • Vícebarevný pepř
  • 2 dcl zeleninového vývaru (nebo vody)
  • 150 ml smetany (použila jsem rostlinou)
  • Olej

Pro variantu s kuřetem:

  • Kuřecí špalíčky (6-8kusů)
  • 3-4 lžičky koření baby gril (nebo jiného vámi oblíbeného koření na kuře)
  • Hrst plocholisté petržele

Postup:

Kedlubny si oloupeme a nakrájíme na klínky. Cibuli a česnek si nakrájíme najemno. V hrnci si na oleji zesklovatíme cibuli a česnek a poté přidáme nakrájené kedlubny. Kedlubny mírně osmahneme, posolíme, opepříme a přidáme kari (nebo kurkumu), promícháme a podlijeme trochou vody. Jde o to kedlubny podusit, nikoliv uvařit. Kedlubny dusíme do změknutí (cca 10-15 minut, záleží na velikosti). V mezidobí promícháváme a dáváme pozor, aby se nám voda nevyvařila. Pokud je třeba tak v průběhu vaření ještě trochu podlijeme. Poté přidáme smetanu a necháme provařit a množství smetany zredukovat (bude to trvat cca 10 minut). Pokud je třeba tak na konci ještě osolíme a opepříme. Před podáváním pak kedlubny posypeme nasekanou petrželkou.

Kedlubny můžeme podávat buď jako bezmasé jídlo společně s rýží nebo jako zeleninovou přílohu k pečenému kuřeti a rýži.

   

  

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *