Králík na smetaně s karlovarským knedlíkem

Už začal podzim, tak to chtělo něco pořádného do bříška. Něco, co zasytí a zahřeje. Jak víte, tak jako základ kuchyně, považuji kořenovou zeleninu, ze které se dají vykouzlit ty nejlepší pokrmy. Z domácích zásob jsem měla k dispozici králíka a tak volba víkendového oběda byla jasná. Bude králík na smetaně u nás je to spíše na smetanové omáčce se spoustou kořenové zeleniny, ale co člověk to jiná úprava a tak bych vám chtěla představit tu naši. Nejvíc si pochutnáme, pokud si ji můžeme dát s karlovarským knedlíkem.

Králík na smetaně s karlovarským knedlíkem

Počet porcí: 4-5

Doba přípravy:  1 hodina 30 minut

Ingredience:

  • 1 rozporcovaný králík
  • 1 menší celer
  • 2-3 petržele
  • 5-6 mrkví
  • 2 cibule
  • Olej
  • 1-2 lžíce třtinového cukru (nemusí být)
  • 3-4 bobkové listy
  • 4 kuličky nového koření
  • 2-3 lžičky sušeného tymiánu (může být i čerstvý)
  • 1 lžíce hořčice
  • 3-4 kolečka citrónu
  • Hrubozrnná sůl
  • Vícebarevný pepř
  • 1 litr vývaru (vody)
  • 250-300 ml smetany ke šlehání (30%tní)
  • 200 ml suchého bílého vína

Postup:

Nejprve si naporcujeme králíka na jednotlivé kusy.  Poté si očistíme kořenovou zeleninu (celer, mrkev, petržel) a cibuli. Poté si zeleninu nakrájíme na menší kostičky. Ve větším pekáči (který poté budeme dávat do trouby) si na oleji zatáhneme králíka, kterého jsme si předtím nasolili a pokud chcete, můžete jej prošpikovat kousky špeku. Zatáhnuté maso dáme stranou. Na výpeku si pak osmahneme na kostičky nakrájenou cibuli, mrkev, petržel, celer. Zeleninu posypu lžící třtinového cukru (zelenina se jím krásně obalí a zhnědne, chuť se promítne i do omáčky). Na zeleninu přidáme i lžíci hořčice a koření, bobkový list, nové koření, tymián. Zeleninu a kořením opečeme do lehce hnědé barvy. Přidáme králíka, osolíme, opepříme dále přidáme plátky citrónu a podlijeme vývarem (vodou) a přidáme víno.

Zakryjeme poklicí a pečeme ve vyhřáté troubě na 200 stupňů cca 1 hodinu 15 minut (záleží na velikosti králíka). Jakmile je maso měkké, tak jej ze směsi vyndáme stranou (případně zakryjeme, aby nám nevychladlo) a dále vyndáme koření (nové koření, bobkový list) a plátky citrónu a zeleninovou směs rozmixujeme dohladka. Do omáčky přidáme smetanu a provaříme. Na závěr případně dochutí solí a pepřem případně šťávou z citrónu. U nás podáváme s karlovarským knedlíkem.

Karlovarský knedlík

Počet porcí: 2 střední šišky

Doba přípravy: 30 minut

Ingredience knedlíky:

  • 10 bílých rohlíků (nejlépe 1 den starých)
  • 50 g másla
  • 3 vejce
  • Hrubozrnná sůl
  • Vícebarevný pepř
  • 300 ml mléka (nebo smetany)
  • Svazek petrželky (pokud nemáte rádi zelené bylinky nemusíte dávat, jak je tomu většiny naší rodiny, proto jsou knedlíky bez zelené bylinky, ale s ní jsou lepší)

Postup:

Knedlíky doporučuji začít dělat, když máme cca 40 minut do konce pečení masa.

Rohlíky nakrájíme na kostičky, v míse je osolíme, opepříme, pokropíme mlékem a necháme nasáknout. Petrželku /pokud budeme dávat) si nasekáme nadrobno. Žloutky oddělíme od bílků. Žloutky smícháme s rozpuštěným máslem a z bílků ušleháme pevný sníh. K rohlíkům přidáme máslo se žloutky, nasekanou petrželku a sníh z bílků a vše smícháme do vláčné hmoty. Na vál položíme potravinářskou folii a do ní dáme knedlíkovou hmotu, pevně zabalíme a utáhneme. Knedlíky vaříme v osolené vroucí vodě cca 25 minut, vybalíme, necháme chvíli stát a pak nakrájíme nožem nebo nití.

  

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *