Trocha exotiky ve vaření není na škodu. Toto jídlo si s manželem děláme moc rádi. Není to o velkém množství surovin, ale výsledná chuť je skvělá. Díky koření je toto jídlo plné chutí a vůní. Velkou výhodu má v tom, že domácí kari pastu můžete použít i na přípravu jiných jídel, ale kombinace právě domácí kari pasty, krevet a kokosového mléka je pro mě dokonalá.
Krevety na domácí kari pastě s kokosovým mlékem
Počet porcí:2
Doba přípravy: 20 minut
Ingredience:
- Kari pasta:
- 2 šalotky
- 2-3 stroužky česneku
- 1 lžíce rostlinného oleje
- 1 lžička kurkumy
- ½-1 chilli paprička (záleží , jak moc máte rádi pálivé)
- ½ lžičky drceného římského kmínu
- ¼ lžičky skořice
- špetka muškátového květu
- 2 lžíce kari pasty
- cca 16 kusů mražených krevet
- 1 plechovka kokosového mléka (450 ml)
- 2 kusy citrónové trávy
- hrst koriandru
- 2 kusy jarní cibulky
- hrubozrnná sůl
- olej
- popř. ústřičná nebo rybí omáčka (pokud budete dávat tak už nesolíme, nebo jen minimálně)
Postup:
Nejprve si připravíme domácí kari pastu. Já ji připravuji pomocí mixéru, kdy do nádobky nasekáme nahrubo šalotky, přidáme česnek, chilli papričku, olej a koření (kurkumu, kmín, skořici, muškátový květ) a vše umixujeme dohladka. Vznikne Vám konzistence pasty (pokud by byla moc tuhá, tak přidejte ještě trochu oleje)
Na oleji si nejprve osmahneme z obou stran krevety (pomalu rozmražené), zprudka opečeme a dáme stranou.
Poté si na stejné pánvi zarestujeme kari pastu, jakmile se nám rozvoní a prohřeje, tak ji zalijeme promíchaným kokosovým mlékem, přidáme ¼ množství koriandru, celou citrónovou trávu (doporučuji ji před přidáním do pánve jakoby naklepat ostrou stranou nože) a nasekanou jarní cibulku. Vše promícháme a necháme prohřát. Nakonec přidáme krevety a zbytek množství čerstvého koriandru, tak aby se krevety prohřály.
Podáváme nejlépe s jasmínovou rýží.