Kuře na paprice a červené čočce

Klasická omáčka kuře na paprice patří v naší rodině k tak zvané top pětce omáček. Když vařím oblíbená jídla tak se snažím i čas od času zaexperimentovat a zkusit je trochu jinak. Synovi vůbec nejedou luštěniny a tak jsem je zkusila „propašovat“ do jeho oblíbené omáčky a povedlo se. Jako vždy zbaštil celý talíř.

Kuře na paprice a červené čočce

počet porcí: 4
doba přípravy: 30 minut (tlakový hrnec), v případě normálního vaření cca 1 hodina

Ingredice:

  • 4 kuřecí stehna (nebo kuřecí paličky 8 kusů)
  • 1 velká cibule
  • 1-2 polévkové lžíce sladké papriky
  • hrubozrnná sůl
  • 250 ml rýžové smetany alpro (nebo klasické smetany na vaření)
  • 200 g červené čočky
  • 800 ml vývaru
  • olej


Postup:

V tlakovém hrnci si na oleji zatáhneme kuřecí stehna, ty pak dáme stranou a osolíme. Na tomtéž oleji si krátce osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli, jakmile zezlátne přisypeme sladkou papriku (je třeba rychle míchat a stáhnout plamen, aby paprika nezhořkla). Poté přilijeme cca 500-600 ml vývaru a vrátíme zpět kuřecí stehna. Dolijeme zbývající vývar, tak aby byla stehna ponořená, ale ne více. Dáme vařit a od bodu varu, vaříme 20 minut. Poté opatrně otevřeme tlakový hrnec a vyndáme kuřecí stehna a do omáčky přisypeme červenou čočku. Hrnec už nezavřeme a červenou čočku vaříme 5 minut. Jakmile je čočka měkká, tak ji v omáčce rozmixujeme tyčovým mixérem. Poté přilijeme smetanu na vaření a necháme omáčku provařit. Omáčka je díky rozmixované čočce sama o sobě zahuštěná, pokud je třeba ještě dosolíme. Podáváme s tím, co kdo má rád. U nás jsou to těstoviny, třeba kukuřičná kolínka.

   

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *