Kuskus s květákem, cuketou a černými olivami

Kuskus je vděčnou přílohou. Můžete jej uvařit na sladko i jako přílohu k zelenině nebo masu. Kuskus existuje i v bezlepkové podobě, což mi nyní vyhovuje a je i tak moc dobrý. Využila jsem tedy sezónní zeleninu a připravila zeleninovou podobu kuskusu, do kterého jsem použila květák s cuketou a „šmrc“ celému jídlu dodaly černé olivy a sýr feta.

Kuskus s květákem, cuketou a černými olivami

Počet porcí: 3

Doba přípravy: 30 minut

Ingredience:

  • 500 g květáku
  • ½ lžičky kurkumy
  • 160 g kuskusu ( pro bzl. variantu jsem použila kukuřičný)
  • 500 ml zeleninového vývaru
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 200 g cukety
  • 70 g černých oliv
  • 100 g sýru feta (ovčí sýr)
  • Olivový olej
  • Hrubozrnná sůl
  • Vícebarevný pepř
  • Hrst petrželky

Postup:

Nejprve si uvaříme květák. Rozebereme jej na menší růžičky a dáme vařit do osolené vroucí vody, do které jsem přidala půl lžičky kurkumy. Květák tak získá hezky žlutou barvu a kurkuma se promítne i do jeho chuti. Květák vaříme cca 10 minut do měkka. Slijeme vodu a necháme květák v hrnci po pokličkou.

Poté si uvaříme kuskus. V hrnci si na troše oleje zesklovatíme najemno nakrájenou cibulku a česnek. Poté přidáme kuskus a promícháme (trochu stáhneme plamen). Vše zalijeme horkým vývarem a necháme pod pokličkou dojít (cca 7-8 minut), nevaříme.

Cuketu si nakrájíme na menší kousky a na pánvi si ji na troše oleje osmahneme. Stačí ji jen ochutit solí a pepřem.

Jakmile máme vše nachystáno, stačí už jen dát jednotlivé ingredience dohromady. Smícháme kuskus s květákem, cuketou a nakrájenými olivami. Nakonec přidáme nasekanou petrželku a posypeme sýrem feta a zakápneme olivovým olejem.

   

 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *