Kynuté knedlíky s povidly a borůvkami

Kynuté knedlíky byly přáním rodiny. Přiznám se, že knedlíky s ovocem dělám raději z tvarohového těsta, ale řekla jsem si, proč to nezkusit. Přiznávám, že na chuti je to znát a myslím, že každá z těchto příprav má něco do sebe. U nás jsme si je připravili s domácími povidly a borůvkami a nemohl chybět ani tvaroh, cukr, máslo a zakysaná smetana.

Kynuté knedlíky s povidly a borůvkami

Počet porcí: cca 20-25 kusů (záleží na velikosti)

Doba přípravy: 1 hodina

Ingredience:

  • 1 kg hrubé mouky
  • ½ kostky čerstvého droždí
  • 1 vejce
  • 500 ml vlažného mléka
  • špetka soli
  • 1-2 lžíce cukru krystal
  • cca 1 zavařovací sklenice povidel
  • 125 g borůvek
  • K podávání: strouhaný tvrdý tvaroh, cukr moučka, máslo, zakysaná smetana (to, co máte rádi)

Postup:

Do mísy si prosejeme mouku, uděláme v ní důlek a doprostřed rozdrobím do něj droždí. Na droždí nasypeme cca 1 lžíci cukru krystal a přidáme 1-2 lžíce vlažného mléka a necháme vzejít kvásek. Poté do směsi přidáme zbytek mléka, špetku soli a vejce a prohněteme. Vypracujeme středně tuhé těsto, které by se nám nemělo lepit. Těsto necháme ještě cca 30 minut kynout v míse. Z vykynutého těsta si pomocí válečku vyválíme placku o výšce cca 1 centimetr a pomocí velkého hrnku vykrajujeme kolečka. Doprostřed každého z nich dáme lžičku povidel a pořádně utěsníme a vytvarujeme do kuličky. Takto udělané knedlíky necháme ještě cca 10 minut dokynout. Poté je vaříme ve vroucí vodě cca 5-8 minut. Po vytažení knedlíky musíme propíchat vidličkou nebo špičkou nože (jinak by se nám srazily). Podáváme např. se strouhaným tvrdým tvarohem, borůvkami, posypané cukrem a přelité rozpuštěným máslem. Kdo má rád může přidat i zakysanou smetanu. Pokud jde o náplň, je také možné připravit s ovocem, které zrovna doma máte (borůvky, jahody, meruňky apod.)

Inspirace: Poklady klasické české kuchyně aneb jak to ta babička tenkrát vařila, Roman Vaněk

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *