Kysané zelí

Léto je obdobím, kdy se nejenom těšíme z čerstvých surovin, ale také dobou, kdy si můžeme udělat nějaké ty zásoby. Kysané zelí je skvělé pro vysoký obsah vitamínů a v kuchyni je pro něj široké využití. Nejlepší je jen tak syrové, ale není problém jej využít i při přípravě jídel. Proto jsem se letos rozhodla si pár sklenic udělat do zásoby.

Kysané zelí

Počet porcí: 3 sklenice

Doba přípravy: 3 hodiny + 7 dní

Ingredience:

  • 1460 g zelí (1 velká hlávka)
  • 27 g soli
  • 2 lžičky kmínu
  • ½ jablka (na klínky) nebo feferonky, křen nebo cibule
  • sklenice s těsnícím víčkem

Postup:

Je třeba mít dobře umyté ruce a i všechno nádobí, se kterým budeme pracovat. Zelí si rozkrojíme a odkrojíme košťál, překrojíme na čtvrtky a pak nožem nasekáme na jemné proužky. Pokud máme zelí  větší množství, tak doporučuji zelí nakrouhat. Nasekané zelí dáme do hrnce a posypeme odpovídajícím množství soli a kmínu (obecná formule je na 1000g zelí připadne 20 g soli). Pořádně promícháme a necháme stát 2-3 hodiny, aby pustilo šťávu. Poté zelí napěchujeme do připravených (umytých a osušených) sklenic. Je velmi důležité, abychom jej pořádně stlačovat. Je to proto, aby zelí pustilo šťávu a ve sklenici nebyl vzduch. Sklenici naplníme do tří čtvrtin, protože se ještě trochu zvedne. Do zelí můžete přidat jablko, pro ostřejší chuť pak feferonku, křen nebo cibuli. Takto naplněné sklenice, pak uzavřeme a dáme pod ně nádobu, do které může unikat tekutina.

Sklenice dáme na tmavé místo a necháme 7-10 dnů kvasit a pak buď můžeme konzumovat, nebo přemístíme na chladnější místo, čímž se proces kvašení zpomalí.

Inspirace: https://www.prozeny.cz/clanek/nekupujeme-vyrabime-vitaminova-bomba-za-par-korun-domaci-kysane-zeli-12880

  

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *