La peperonata aneb pariky a rajčata

Hojnost paprik a rajčat si žádá dalšího zpracování a tak když jsem přemýšlela, co z nich udělám, vybavila jsem si jeden recept, ve kterém je obojího opravdu dost. Jedná se o italské jídlo, jehož základem jsou právě papriky a rajčata. Peperonata je italské jídlo, které je v Itálii bráno jako příloha, je to vlastně zeleninová směs, kterou si můžete dát jako přílohu, ale také třeba jako teplou variantu zeleninového salátu.

La peperonata aneb pariky a rajčata

Počet porcí: 2-3

Doba přípravy: 30 minut

Ingredience:

  • 4 papriky (použila jsem 2 bílé a 2 žluté, výběr barev je na vás)
  • 4 velká rajčata
  • 200 g loupaných, krájených rajčat v plechovce (měla jsem zbytek, tak jsem je přidala)
  • 1 velká cibule
  • 2 lžička balzamikové redukce
  • olivový olej
  • hrubozrnná sůl
  • vícebarevný pepř
  • 2 lžičky bazalky
  • 2 lžičky oregána
  • 100 g zelených oliv (bez pecek)
  • 1-2 lžičky třtinového cukru (pokud jsou rajčata z plechovky moc kyselá)
  • 100 ml zeleninového vývaru
  • lístky bazalky k podávání

Postup:

Nejprve si najemno nakrájíme cibuli a pak na troše oleje zesklovatíme. Jakmile je cibule zezlátlá tak přidáme papriky, které jsme předtím, omyli, zbavili vnitřku a nakrájeli na proužky. Opékáme na mírného změknutí paprik cca 10 minut. Poté přidáme rajčata nakrájená na kostičky a případně rajčata z plechovky (doporučuji přidat aspoň trochu, protože pomohou udělat jakousi „omáčku“), pokud je třeba přidáme trochu cukru, jinak přidáme balzamikovou redukci, bazalku, oregáno, sůl a pepř. Zeleninovou směs podlijeme trochou zeleninového vývaru a dusíme do změknutí paprik.

Ke konci přidáme zelené olivy, nakrájené na kolečka. Necháme prohřát a pokud je třeba tak dochutíme solí a pepřem. Podáváme jako přílohu nebo jakou teplou variantu zeleninového salátu. Můžeme podávat s pečivem např, bílou bagetou, dozdobené lístky čerstvé bazalky.

Inspirace: http://www.ilove-italy.cz/la-peperonata-aneb-jidlo-chudych-plne-papriky-rajcat/

 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *