Letní závitky se zeleninou a tuňákem

Letní závitky jsou skvělé v tom, že si je můžete připravit se zeleniny, kterou doma zrovna máte jako např. mrkve, okurka, zelí a bylinky. Letní závitky jsou lehčí variací na jarní závitky, které se smaží. Letní jak už sám název napovídá, budou odlehčené, tedy nesmažené a v létě si je s chutí vychutnávám, protože jejich příprava není nikterak složitá a připravit si je můžete dle své chuti a nálady. Skvěle se hodí i jako pohoštění na party.

Letní závitky se zeleninou a tuňákem

Počet porcí: cca 12 kusů závitků (záleží na velikosti rýžového papíru)

Doba přípravy:  10 minut příprava + 15 minut

Ingredience:

  • rýžový papír (cca 12 kusů)
  • 100 g rýžových nudlí vlasových
  • Cca 180 g tuňáka v olivovém oleji
  • ½ okurky
  • 2 mrkve
  • ¼ hlávky ledového salátu
  • ¼ hlávky červeného zelí
  • Velká hrst petrželky
  • 3 vejce
  • Hrubozrnná sůl
  • Vícebarevný pepř
  • Citrónová šťáva

Na omáčku:

  • 150 ml teplé vody
  • 1 lžička soli
  • 3 lžičky třtinového cukru
  • 1 lžíce rybí omáčky
  • 2-3 lžíce citrónové šťávy
  • ½ lžíce rýžového octa
  • ½ mrkve
  • ¼ kedlubny

Postup:

V případě letních závitků je třeba si vše nejdříve připravit. Proto si nachystáme všechny suroviny, kterými budeme závitky plnit. Zeleninu (mrkev, okurka, salát a zelí) omyjeme a nakrájíme na tenké nudličky. Petrželku si nasekáme.

Uvaříme si rýžové nudle dle návodu na obalu (stačí cca 2 minut v osolené vroucí vodě), scedíme a propláchneme vodou, aby se neslepily. Tuňáka si slijeme a promícháme v misce společně s trochou citrónové šťávy, solí a pepřem. Z rozšlehaných vajec pak uděláme omeletu a tu pak stočíme do roličky a nakrájíme na jednotlivá kolečka.

Pokud máme vše nachystáno pak, je to už jednoduché. Na mělký talíř si dáme trochu vody a v ní rýžový papír „namočíme“ stačí jen chvíli, aby změknul, ale držel tvar. Pokud budete namáčet dlouho,  bude papír moc tenký a při balení se vám protrhne. Takže máte lehce změklý rýžový papír, dejte jej na druhý mělký talíř a do spodní třetiny pak naskládejte vše, čím chcete závitek plnit (zelenina, vaječná omeleta, rýžové nudle, tuňák, petrželka aj.). Skládejte spíše na sebe. Poté rýžový papír po okrajích přehněte směrem dovnitř a od naplněné části pak rolujte a trochu utahujte závitek, a to až budete mít závitek utažený a zarolovaný.

Omáčku, do které se závitky namáčí, se připraví tak, že si ohřejeme vodu tak aby byla teplá, ale ne horká a v ní rozmícháme všechny další ingredience, tedy sůl, cukr, rybí omáčku, citrónovou šťávu a rýžový ocet. Vše promícháme. Na závěr do omáčky přidáme na kostičky nakrájenou mrkev a kedlubnu.

Závitky podáváme s omáčkou, do které závitky během jídla namáčíme.

  

 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *