Luštěninová polévka s tahini

Luštěniny jsou velmi zdravé, avšak dle mého trochu opomíjené. V podobě polévek jsou u nás oblíbené. Dnes jsem se rozhodla pro luštěninovou polévku s tak trochu jinou chutí. Tu zvláštní chuť docílíte přidáním sezamové pasty. Tahini má svoji jedinečnou chuť a stojí za to ji vyzkoušet. V kombinaci s luštěninami je naprosto dokonalá.

Luštěninová polévka s tahini

počet porcí: 4

doba přípravy: vaření 20 minut (tlakový hrnec) + namočení fazolek a čočky přes noc (minimálně však 8 hodin)

Ingredience:

  • 35 g adzuki fazolek (louhovaných přes noc, minimálně však 8 hodin)
  • 35 g neloupané červené čočky (louhované přes noc, minimálně však 8 hodin)
  • 15 g ječných krup (pokud nemáte rádi, nedávejte a o to více přidejte luštěnin)
  • 2 střední mrkve
  • 1 velká brambora
  • ½ cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 2-3 lžičky tahini (sezamové pasty)
  • hrubozrnná sůl
  • čtyřbarevný pepř
  • cca 1 litr vývaru (dle vaší chuti, může být jak zeleninový tak i kuřecí)
  • olej
  • na dozdobení např. několik nasekaných lístků medvědího česneku

Postup:

Nejprve je třeba si přes noc namočit fazolky a neloupanou červenou čočku. Postupujeme dle návodu na jejich přípravu, tj. přebereme, propláchneme vlažnou vodou a necháme louhovat nejlépe přes noc (minimálně však 8 hodin). Pokud jde o ječné kroupy, tak ty před vařením nasypeme do misky, zalijeme vlažnou vodou, propereme je a scedíme. Můžeme je nechat i chvíli namočené (cca 30 minut). Luštěniny i kroupy vařím pak v tlakovém hrnci, sníží se tím doba jejich vaření přibližně na polovinu.

V tlakovém hrnci si na oleji zesklovatíme najemno nasekanou cibulku, po chvíli přihodíme česnek a pak přidáme na kostičky nakrájenou mrkev, bramboru, luštěniny a ječné kroupy. Poté směs zalijeme vývarem a vaříme cca 20 minut. Nesolíme. Polévku osolíme až na konci, aby luštěniny neztvrdly. Po uvaření tedy polévku dosolíme a případně trochu dopepříme a vmícháme tahini. Sezamová pasta dodá polévce jedinečnou chuť.

Polévka je hustá sama o sobě, takže není třeba nikterak dohušťovat. S ohledem na svoji hustotu vydá za hlavní chod. Můžete si ji tak dát samotnou nebo pro větší jedlíky např. s krajícem chleba.

Na závěr ozdobíme nasekanými lístky medvědího česneku.

  

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *