Mandlový dort s čoko kokosovým krémem

 

Letošní narozeniny jsem si chtěla užít, jak se patří. Ke každým narozeninám samozřejmě patří dort, a protože musím řešit potravinové omezení ohledně lepku a bílkoviny kravského mléka rozhodla jsem se dort upéct sama. S výsledkem jsem byla moc spokojená a udělal mi velkou radost. Někomu, kdo nemusí nic takového, jako je potravinová intolerance řešit, to možná vůbec nepřijde, ale pro mě to byl velký posun. Můj narozeninový dort je tedy bezlepkový a bez živočišné bílkoviny a když to někomu nemusí znít zrovna chutně, tak věřte , že si na něm pochutnali i ti, kteří žádné potravinové omezení řešit nemusí.

Mandlový dort s čoko kokosovým krémem

Počet porcí: dortová forma o průměru 18 cm

Doba přípravy: 15 minut přípravy + 50 minut pečení + chlazení

Ingredience:

Korpus:

  • 220 g mandlové mouky (najemno rozmixované mandle)
  • 2 polévkové lžíce kakaa
  • 1 lžička koření do perníku
  • 9 g prášku do pečiva (bez lepku)
  • 3 lžíce třtinového cukru
  • 98 g tuku (použila jsme Heru bez laktózy (vhodná pro abkm)
  • 4 vejce
  • Špetka soli
  • 200 ml mléka (použila jsme kokosové)

Je dobré, aby všechny ingredience na korpus měli stejnou pokojovou teplotu, tak na to myslete a vše si dopředu nachystejte J

Krém:

  • 1 plechovka kokosového krému (používat budeme tuhou část je to cca 150 g, vychladit nejlépe přes noc v lednici)
  • 200 g šmakouna klasik
  • 100 g hořké čokolády
  • Cca 10 lžic kokosového mléka (necelý zbytek z plechovky kokosového krému)
  • 1 lžička kokosového oleje

Na zdobení:

  • Vaše oblíbená marmeláda (já použila domácí povidla)
  • Ovoce dle vaší chuti a případně i čokoláda

Postup:

Nejprve si připravíme korpus. Rozdělíme si vejce na bílky a žloutky. Bílky vyšleháme se špetkou soli dotuha. Žloutky si dáme stranou. V míse si vyšleháme povolený tuk s cukrem do pěny a po jedno přidáváme žloutky. Poté přidáme mandlovou mouku (přidáváme ji postupně), prášek do pečiva a perníkové koření. Do směsi postupně přidáváme mléko. Je to proto, abychom mohli ovlivnit hustotu těsta, kvůli různé savosti mandlové mouky. Na závěr pak přimícháme sníh z bílků. Těsto by mělo mít hustější konzistenci.

Dortovou formu vymažeme tukem a naspod dáme pečící papír. Troubu si předehřeje na 180 stupňů. Těsto dáme do dortové formy a několikrát s naplněnou formou opatrně klepneme o linku, je to proto abychom z těsta dostali přebytečné bublinky. Skvělou vychytávkou je namočená stará utěrka, kterou omotáme kolem dortové formy, ta nám zajistí rovnoměrné pečení korpusu. Pečeme v předehřáté troubě cca 50 minut. Troubu neotvírejte dříve než po půl hodiny, aby vám korpus poté co vyběhne opět nespadl. Snažte se i poté troubu otevírat co nejméně. Jestli je korpus upečený, vyzkoušíme špejlí.

Pakliže je dort hotový, tak je ve formě necháme vychladnout. Poté je možné jej rozkrojit na dvě poloviny.

Mezitím, co nám korpus chladne, tak si připravíme krém.

Ve vodní lázni si rozpustíme hořkou čokoládu se lžičkou kokosového oleje. Vezmeme si tuhou část vychlazeného kokosového krému a vyšleháme jej. Šmakouna si nakrájíme na kostičky a pomocí mixéru najemno umixujeme. Poté už jen vše smícháme dohromady, tedy k vyšlehanému kokosovému krému přidáme rozmixovaného šmakouna a zchladlou, rozpuštěnou čokoládu a přidáváme po lžících kokosové mléko, abychom ovlivnili hustotu krému a promícháme.

Na rozkrojenou polovinu korpusu si namažeme oblíbenou marmeládu (já miluji povidla a mám domácí a k perníkovému koření se skvěle hodí) a pak přidáme cca polovinu krému. Poté přidáme vrchní část korpusu a ten opět navrchu potřeme marmeládou a zbytkem krému. Úplně navrch pak můžeme dort ozdobit oblíbeným ovocem (já jsem zvolila maliny a borůvky) a pokud milujete čokoládu jako já, tak ještě můžete dort pokapat rozpuštěnou čokoládou. Pak už jen dejte dort vychladit do lednice (ideálně na 1 hodinu, ale stačí i 30 minut, krém krásně ztuhne).

  

Inspirace na korpus dortu:

 

 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *