Mátový sirup

Mátu miluji jako rostlinu, proto jak vypadá a hlavně proto jak voní a chutná. Mám jí na zahrádce opravdu hodně a tak jsem se letos rozhodla vyrobit z ní sirup. Zkusila jsem tedy jeden, co se nevaří a dělá se za studena, prostě necháte mátu pěkně vylouhovat. Výsledný sirup byl dokonalý a využití je třeba i při mátové limonádě.

Mátový sirup

Počet porcí: 1,7 l

Dobra přípravy: 3 dny

Ingredience:

  • Velký trs máty (cca 25-30 stonků – 110 g)
  • 1 kg třtinového cukru (lze i klasický bílý)
  • 20 g kyseliny citrónové
  • 1,5 l převařené vody

Postup:

Nejprve si omyjeme mátu a necháme okapat. Mezitím si svaříme vodu. Jakmile je uvařená, necháme zchladnout a necháme v ní rozpustit kyselinu citrónovou. Poté obereme mátové lístky. Do velké sklenice (já použila sklenici na nakládání utopenců) nalijeme zchladlou vodu s kyselinou citrónovou a vhodíme všechny mátové lístky, promícháme a necháme stát do druhého dne. Druhý den opět promícháme. Třetí den přecedíme směs přes jemné sítko nebo plátýnko. Mátové lístky vyhodíme a do zbylé tekutiny, pomalu vsypáváme cukr a vždy promícháme a po rozpuštění přidáme další, takto to děláme až do úplného rozpuštění. Sirup pak nalijeme do vymytých dobře usušených lahví s uzávěrem. Já je ještě trochu proplachuji kapkou čistého alkoholu a otřu jím i uzávěr. Skladujeme na chladném a tmavém místě.

Sirup je skvělý jen tak s vodou, nebo si můžete udělat i mátovou limonádu, kdy do skleničky dáte lžičku třtinového cukru, plátky citrónu, lístky máty, ledové kostky a zalijete perlivou vodou. Skvělé letní osvěžení.

Inspirace: https://l.facebook.com/l.php?u=https%3A%2F%2Fwww.tradicnirecepty.cz%2Fmatovy-sirup-za-studena

     

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *