Medové perníčky nejen velikonoční

Velikonoce, stejně tak jiné svátky se pro mě díky dětem poněkud změnily a řekla bych k lepšímu. Ráda teď připravuji jídlo s daným svátkem spojené a zkoušíme různé tradice a zvyky. Perníčky jako výslužka pro koledníky se u nás v rodině dělaly, co pamatuji a proto jsem se rozhodla je na Velikonoce udělat i pro ty, co přijdou na koledu k nám.

Medové perníčky nejen velikonoční

počet porcí: cca 40 kusů (dle velikosti vykrajovátka)

doba přípravy: 30 minut + minimálně 2 hodiny odpočinutí těsta

Ingredience:

zdobení dle libosti a chuti (já použila bílkovou polevu a razítka)

Postup:

Med, cukr a vejce vyšleháme šlehačem do pěny cca 5 minut. V druhé míse si smícháme mouku, prášek do perníku a perníkové koření a přidáme do medové směsi. Nakonec vmícháme povolený tuk. Z těsta uděláme bochánek, který minimálně na dvě hodiny uložíme do lednice. Před přípravou těsto propracujeme a rozválíme na cca 1 cm, vykrajujeme tvary. Pečeme v rozehřáté troubě na 180 stupňů cca 6 minut. Po vyndání z trouby můžeme potřít bílkem (perníčky se pak lesknou) nebo necháme jen tak. Stejně tak je můžeme ozdobit např. bílkovou polevou či jiným zdobením, nebo použít razítka. Perníčky jsou měkké a dají se hned jíst.

Skladujeme v nádobě s víkem a kouskem jablka.

    

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *