Mrkvový beránek s hrozinkami

Přiznám se, že jsem beránka na Velikonoce nikdy nepekla. Byla to má premiéra, pro kterou jsem se rozhodla hlavně kvůli dětem. Chtěla jsem, abychom na stole měli hezky nazdobeného beránka, který bude i dobrý. Zkusila jsem tedy tak trochu jinou variantu a byl to dobrý výběr. Určitě budeme muset upéct ještě jednoho, abychom měli co dát na velikonoční stůl. Jinak těsto lze upéci i jako klasickou buchtu.

Mrkvový beránek s hrozinkami

počet porcí: forma na beránka střední

doba přípravy: 45 minut

Ingredience:

  • 200g mouky (150 g špaldové typ 630, 50 g pohankové)
  • 3 vejce
  • 1 prášek do pečiva bez fosfátů
  • 1 střední jablko
  • 2 střední mrkve
  • 80 g třtinového cukru
  • 45 g hrozinek
  • 1 lžíce vaječného koňaku nebo rumu (může a nemusí být)
  • 50 g povoleného tuku (Hera máslová)
  • tuk na vymazání formy
  • rozdrcené piškoty (nebo hrubá mouka či strouhaný kokos) na vysypání formy

Postup:

Nejprve si rozdrtíme piškoty (nebo je rozmixujeme tyčovým mixérem). Formu na beránka vymažeme povoleným máslem a vysypeme rozdrcenými piškoty. Troubu si předehřejeme na 180 stupňů.

Vejce si vyšleháme s cukrem do pěny. Obě mouky smícháme s práškem do pečiva a pak smícháme s rozšlehaným vejcem a cukrem. Promícháme. Poté přidáme povolený tuk a na jemno nastrouhané jablko, mrkev a hrozinky. Nakonec přidáme vaječný koňak (nebo rum), pokud nám nechutná není to nutné, ale beránek je o to chuťově lepší. Těsto nalijeme do nachystané (vymazané a vysypané) formy a pečeme na 180 stupňů cca 30-40 minut.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *