Mrkvový koláč s ořechy a rozinkami

Koláčů u nás není nikdy dost. Při jejich pečení ráda využívám nejen ovoce, ale i zeleninu. Mrkev je pro tento účel naprosto perfektní. Kombinace mrkve, jablka a ořechů je také sázka na jistotu. Tento koláč chutná sám o sobě, ale především děti si jej nejraději vylepší kopečkem vanilkové zmrzliny.

Mrkvový koláč s ořechy a rozinkami

Počet porcí: koláčová forma o průměru 28 cm

Doba přípravy: 50 minut

Ingredience:

  • 300 g mrkve
  • 1 jablko
  • 80 g strouhaného kokosu
  • 100 g vlašských ořechů
  • 50 g hrozinek (namočených v 1 lžíci rumu)
  • 35 g tuku (např. Hera)
  • 3 vejce
  • 90 g třtinového cukru
  • 155 g mouky (použila jsem červenou Doves farm)
  • ½ prášku do pečiva (použila jsem bezlepkový)
  • ½ lžičky skořice

tip: skvěle chutná s kopečkem vanilkové zmrzliny

Postup:

Mrkev si oloupeme a na struhadle nastrouháme (já ráda strouhám na jemno, pokud vám však nevadí větší kusy mrkve tak můžete strouhat tak jak máte rádi). Jablko si také oloupeme a na jemno nastrouháme. Vlašské ořechy pak nožem nasekáme. Hrozinky si dáme do misky a zalijeme 1-2 lžícemi rumu a necháme chvíli nasáknout.

V míse si vyšleháme vejce s cukre do pěny. Poté přidáme nasekané ořechy, kokos, povolený tuk a mouku s práškem do pečiva. Promícháme. Nakonec přidáme na nastrouhanou mrkev a jablko a těsto promícháme. Koláčovou formu si buď vyložíme pečícím papírem nebo vymažeme a vysypeme (já při pečení používám k vysypávání strouhaný kokos). Těsto rovnoměrně rozetřeme do koláčové formy. Pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů cca 40-45 minut. Poté koláč necháme vychladnout a před podávání pocukrujeme. Můžeme podávat s kopečkem vanilkové zmrzliny.

 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *