Mrkvový krém s kurkumou a chilli

Mrkev mám ráda stejně tak jako dýni a jsem schopná ji „nacpat“ téměř do všeho. Někdo by řekl, že jen z mrkve žádnou zvláštní polévku neuvaříte, ale díky maličkostem jako je koření, pasta tahini nebo opečená cizrna a semínka černého sezamu se z obyčejného mrkvového krému stane něco výjimečného.

Mrkvový krém s kurkumou a chilli

Počet porcí: 4

Dobra přípravy: 30 minut

Ingredience:

  • 6 mrkví
  • 1 bílá cibule
  • 2 lžičky kurkumy
  • 1/2 lžička chilli
  • 130 ml smetany (pro abkm jsem použila sójovou)
  • 700-800 ml vývaru
  • Hrubozrnná sůl
  • olej
  • 1 lžička pasty tahini (nemusíte dávat, ale díky ní je polévka opravdu jedinečná)

K podávání:

  • Semínka černého sezamu
  • Opečená, vařená cizrna
  • Oblíbená bylinka (použila jsem bazalku)

Postup:

Nejprve si oloupeme mrkev a nakrájíme na stejně velké kostky. Oloupeme si a najemno nakrájíme cibuli. Na oleji si pak cibuli zesklovatíme a poté přidáme na kostky nakrájenou mrkev. Vše osmahneme. Přisypeme kurkumu a chilli, mírně osolíme. Zalijeme vývarem a vaříme do změknutí mrkve. Poté vše rozmixujeme ponorným mixerem a přilijeme smetanu, provaříme. Přidáme lžičku pasty tahini a promícháme. Dle chuti osolíme a případně přidáme chilli.

Polévku můžete trochu ozvláštnit např. vařenou cizrnou, kterou před podáváním opečete na pánvi a semínky černého sezamu. Navrch přidejte svoji oblíbenou bylinku, u mě je to bazalka. Díky těmto maličkostem vám vznikne netradiční mrkvová polévka.

 

 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *