Ořechová bábovka s hrozinkami

Neznám klasičtější moučník než je bábovka. Je tolik variant a možností jak ji připravit. Tak jsem vyzkoušela její bezlepkovou podobu. Recept však může využít i jako klasický, kdy stačí bezlepkovou mouku vyměnit za klasickou pšeničnou. Pokud máte rádi větší kusy ořechů v moučníku, tak přidejte ještě hrst ořechů, které jen nahrubo nasekáte a určitě si pochutnáte.

Ořechová bábovka s hrozinkami

Počet porcí: bábovková forma o průměru 22 cm a výšce 11 cm

Doba přípravy: 60 minut

Ingredience:

  • 3 vejce (žloutky a bílky zvlášť)
  • 100 g třtinového cukru
  • 120 g tuku (např. Hera, při abkm tuk bez bkm)
  • 100 g vlašských ořechů (namletých najemno) + 1 hrst ořechů nahrubo nasekaných  (pokud máte rádi i přiznané ořechy)
  • 210 g bezlepkové směsi Doves farm červená, nebo lze použít pohonkovou mouku
  • 150 ml rýžového mléka
  • ½ sáčku prášku do pečiva bez lepku
  • Tuk na vymazání formy
  • Strouhaný kokos na vysypání formy

Postup:

Nejprve si rozdělíme vejce na žloutky a bílky. Bílky vyšleháme do pevného sněhu. Žloutky pak v jiné míse prošleháme s cukrem a povoleným tukem do pěny. Do vyšlehané žloutkové směsi přidáme najemno namleté ořechy, prosátou mouku a prášek do pečiva a pomalu přiléváme mléko a šleháme. Jde o to, aby se všechny ingredience propojily. Nakonec opatrně vmícháme bílky a těsto pak nalijeme do bábovkové formy, kterou jsme před tím vymazali tukem a vysypali strouhaným kokosem.

Pečeme ve vyhřáté troubě na 180 stupňů cca 45 – 50 minut. Zda je bábovka upečená, vyzkoušíme špejlí. Pokud se těsto nelepí je hotová.

  

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *